Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μάκης Λιμπεράτος
Μάκης Λιμπεράτος
φωτ.

Φορτωμένος με μνήμες ο Μάρτης. Μήνας μεγάλων αγώνων για τη λευτεριά. Θα θυμηθούμε σήμερα τον ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟ, αξέχαστο σύντροφο αλλά και φίλο παλιό, από τα ίδια χώματα, που έφυγε από κοντά μας εδώ και μερικά χρόνια. Ο Μάκης δούλεψε για το δύσκολο ψωμί στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Κι ενώ πάλευε να τελειώσει το Γυμνάσιο βεβαίωσε ολούθε την αγωνιστική του παράδοση του τόπου αλλά και της φαμελιάς του στην περίοδο της Κατοχής, με την πλούσια δράση του στις γραμμές της ΕΠΟΝ. Θα γίνει τη φαρμακερή μέρα (Ιούνης 1944) που οι δήμιοι χιτλερικοί και ο βρωμερός εκείνος ντόπιος προδότης, ο Φλωριάς, θα κρεμάσουν στα πλατάνια του Ληξουριού τους πέντε αγωνιστές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Μαζί κι ο καθηγητής του ο λεβέντης Νιόνιος Ρατσιάτος. Ο Μάκης θα συνεχίσει τους αγώνες και δε θα λείψει από κανέναν. Θα βρεθεί στη Μακρόνησο, μαζί με άλλους νεολαίους κι εκεί θα δείξει τη λεβεντιά και την παλικαριά, που την πλήρωσε βαρύτατα.

Θυμόμαστε τον Μάκη πάντα, στην επανέκδοση του «Ρ», να βρίσκεται ώρες κι ώρες στην εφημερίδα, στο τυπογραφείο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει δυσκολίες που ήταν φυσικό να έχει εκείνο τον καιρό η εφημερίδα μας. Ο λόγος του κοφτός, πελεκητός, έδινε χωρίς κανένα δισταγμό απάντηση στις συνελεύσεις ΚΟΒ, σε πολύ δύσκολες στιγμές για το ΚΚΕ και την εφημερίδα. Αλλά και στα συνδικαλιστικά της ΕΣΗΕΑ είχε φωνή και τόλμη. Οι παλιοί συνάδελφοί του, κι οι συντηρητικοί ακόμη, τον εκτιμούσαν και τον άκουγαν με προσοχή στις τοποθετήσεις και την κριτική που ασκούσε.

Στη μνήμη του ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει μέσω της ΚΟΒ του «Ρ» 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

φωτ.

Εφυγε απ' τη ζωή στις 5 Μάρτη 2007 ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ, συνταξιούχος δάσκαλος που γεννήθηκε το 1916 στους Μελισσουργούς της Αρτας. Γνώρισε την εξορία και ζούσε μέχρι το θάνατό του στην Αρτα. Πιστός στην αριστερή ιδεολογία και στα ανθρώπινα ιδανικά.

Ανδρέας Πασχάλογλου
Ανδρέας Πασχάλογλου
Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ».

Τα παιδιά του: Νίκος - Σοφία

***

φωτ. 2

Στη μνήμη του συζύγου μου ΙΟΡΔΑΝΗ ΒΛΑΧΟΥ που εκτελέστηκε στη Μακρόνησο και του αδελφού μου ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΣΧΑΛΟΓΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Ν. Κυψέλης.

Αρτεμις Βλάχου


Ιορδάνης Βλάχος
Ιορδάνης Βλάχος

Γιώργος Καραβασίλης
Γιώργος Καραβασίλης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ