Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις ενόψει της αραβικής συνόδου

«Διπλωματικός πυρετός» στη Μέση Ανατολή, με το γεράκι της Ουάσιγκτον, την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, να πρωτοστατεί (εδώ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μ. Αμπάς)

Associated Press

«Διπλωματικός πυρετός» στη Μέση Ανατολή, με το γεράκι της Ουάσιγκτον, την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, να πρωτοστατεί (εδώ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μ. Αμπάς)
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.--

Πυρετώδεις είναι οι διπλωματικές επαφές τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην περιοχή, όπου πραγματοποιούν περιοδεία η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν. Ο διπλωματικός αυτός μαραθώνιος, εκτός των άλλων, στοχεύει και στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που αρχίζει αύριο στο Ριάντ, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Συνδέσμου αναμένεται να επαναδιατυπώσουν την υποστήριξή τους στο ειρηνευτικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Σαουδική Αραβία το 2002.

Οπως έγινε γνωστό από τη συνάντηση προετοιμασίας της Συνόδου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου, «μέχρι στιγμής», παρά τις ισραηλινές και αμερικανικές πιέσεις, το περιεχόμενο του σχεδίου παραμένει αναλλοίωτο: Προσφέρει αποκατάσταση των αραβο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων με αντάλλαγμα την πλήρη ισραηλινή αποχώρηση από όλα τα αραβικά εδάφη που καταλήφθηκαν το 1967.

Η «Χαμάς» φέρεται να διαμήνυσε ότι δε θα διαφωνήσει με το σχέδιο (που σημαίνει και αναγνώριση του Ισραήλ), ενώ ο πολιτικός της ηγέτης, Μασχάαλ, ζήτησε την αναγνώριση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τις αραβικές ηγεσίες. «Ικανοποιητικό» έκρινε το σχέδιο και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, χωρίς, όμως, να υπαναχωρήσει από τις γνωστές ισραηλινές ενστάσεις.

Η Κοντολίζα Ράις είχε δύο συναντήσεις με τον Ολμέρτ και μία με τον Αμπάς, σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, ενώ χτες αναμενόταν να συναντήσει τον δεύτερο και στο Αμμάν. Επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη λύση των 2 κρατών και ότι προτίθεται να «αρχίσει παράλληλες διαπραγματεύσεις με Ισραήλ και Παλαιστινίους», χωρίς, όμως, ουσιαστικά να προτείνει τίποτε καινούριο.

Ο Ιορδανός μονάρχης κάλεσε την Ράις να «επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να συντονιστούν με το αραβικό σχέδιο». Ο δε ΓΓ του ΟΗΕ, από την Ιερουσαλήμ, τόνιζε ότι «θα προωθηθεί μια ισραηλινο-αραβική συνάντηση υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ