Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
«Εστησαν» το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης

Κατέλαβαν αιφνιδιαστικά εγκαταλειμμένο κτίριο, βάζοντας τέλος στον εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή

Η ταμπέλα κρεμάστηκε και το Μουσείο απέκτησε στέγη
Η ταμπέλα κρεμάστηκε και το Μουσείο απέκτησε στέγη
Νωρίς το πρωί της Κυριακής δεκάδες εργαζόμενοι, αντιστασιακοί και νεολαίοι έσπασαν την κλειδαριά της αυλόπορτας του επί χρόνια εγκαταλειμμένου κτιρίου σε κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου, το οποίο αποτελεί δημοτική περιουσία και ...έπιασαν αμέσως δουλιά. Πρώτα μπήκε η ταμπέλα, η οποία προσδιορίζει από δω και μπρος τη λειτουργία του κτιρίου: «Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης». Αμέσως άρχισε ο καθαρισμός του εσωτερικού του κτιρίου και της αυλής, που είχαν αφεθεί για χρόνια να ρημάζουν. Εργάτες, γυναίκες και νέοι παίρνουν μπογιές και πινέλα και βάφουν την πρόσοψη, σιγοτραγουδώντας τα αγωνιστικά τραγούδια της Αντίστασης. Στο πλευρό τους, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης Περιστερίου».

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι είναι πια γεγονός. Μετά από τέσσερα χρόνια εμπαιγμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής, πήραν την πρωτοβουλία, αποφασιστικά και συλλογικά, με χρέος απέναντι στους λαϊκούς ήρωες του παρελθόντος και ευθύνη στη νέα γενιά, να φτιάξουν μόνοι τους το Μουσείο. Τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς και η νεολαία της πόλης μπήκαν μπροστά, έκαναν δική τους υπόθεση την απόφαση των Παραρτημάτων Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και την Κυριακή το πρωί τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την Επανάσταση του '21 και όλους τους ήρωες του λαού μας που έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία και την προκοπή του τόπου.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, ο πεζόδρομος μπροστά από το «νεογέννητο» Μουσείο γεμίζει κόσμο, ο οποίος αγκαλιάζει και χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή. Διαβάζουν την ανακοίνωση που μοιράζεται, υπογράφουν κείμενο στήριξης στο Μουσείο, θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωσή του. Κάποιοι, με μεγάλη συγκίνηση, φέρνουν στοιχεία, ντοκουμέντα και αντικείμενα από την ΕΑΜική δράση στο Περιστέρι και την Αθήνα, για να γίνουν εκθέματα στο Μουσείο. Το απόγευμα καταφτάνουν μαθητές. Αγκαλιάζουν το σχεδιασμό που υπάρχει να γίνει στο ισόγειο βιβλιοθήκη, κέντρο μελέτης και στέκι για τη νεολαία της περιοχής. Θέλουν να βοηθήσουν σ' αυτή την προσπάθεια, να παρθεί απόφαση στήριξης στα 15μελή τους. Ηδη χτες το μεσημέρι μετά το σχολείο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές πήγαν στο Μουσείο για καθαρισμό και φροντίδα του κήπου.

Η αξιοποίηση του κτιρίου ως Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αποτελεί «πράξη τιμής στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και πράξη ευθύνης και χρέους απέναντι στη νέα γενιά. Εχουμε χρέος να δώσουμε στη νέα γενιά την πραγματική ιστορία της περιόδου εκείνης, που την αλλοιώνουν, τη στρεβλώνουν και την παραχαράσσουν. Είναι πράξη απάντησης σ' αυτούς που τολμούν να αναθεωρήσουν την Ιστορία», υπογράμμισε ο Θόδωρος Αυγέρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συλλόγου Απογόνων της ΕΑ και του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ