Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Διαχρονικές οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Να σταματήσει το τζογάρισμα και να επιστραφούν στα ταμεία τα χρήματα που έχασαν, ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Στη λογική του συμψηφισμού, με το επιχείρημα ότι και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έκανε, κινήθηκε χτες μιλώντας για τη ληστεία των αποθεματικών των ταμείων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας.

Για το περίφημο «δομημένο ομόλογο» των 280 εκατομμυρίων, ο Π. Δούκας είπε ότι με αυτό το δημόσιο δανείστηκε 280 εκατομμύρια και μόνο αυτά χρωστάει. Επιβεβαιώνοντας ότι η ευθύνη για τη ληστεία των αποθεματικών των ταμείων είναι δικομματική και διαχρονική, είπε ότι ανάλογα ομόλογα και «κρυφά δάνεια» εξέδιδαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κουρής ισχυρίστηκε στην Επιτροπή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγορεί επειδή είναι μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της «ΔΕΚΑ» για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Α. Πιλάβιος, κατέθεσε ότι, μετά από έρευνα που έγινε, βρέθηκαν και άλλα ομόλογα του δημοσίου με ύποπτες διαφορές στην τιμή αγοράς και πώλησής τους. Γίνεται, είπε, έλεγχος σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες για τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις με τα αποθεματικά των ταμείων απασχολούν όλο τον ελληνικό λαό, τόνισε στην παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης καταγγέλλοντας ότι ο τζόγος με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων καλά κρατεί. Ζήτησε να σταματήσει ο τζόγος με τα λεφτά των ασφαλισμένων και να διατίθενται ομόλογα του δημοσίου απευθείας στα ταμεία χωρίς μεσάζοντες και με σταθερό επιτόκιο. Απαιτείται, είπε, να επιστραφούν τα λεφτά που έχασαν τα ταμεία και πρότεινε η πλειοψηφία στις διοικήσεις των ταμείων να αποτελείται από εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι ευθύνες, είπε ο Αγγ. Τζέκης, για τις τελευταίες εξελίξεις είναι διαχρονικές αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις φρόντιζαν να υπηρετούν με σταθερότητα τα συμφέροντα των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Για προσπάθεια συμψηφισμού των ευθυνών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπενθυμίζοντας ότι η επιτροπή που συστήθηκε για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των ασφαλιστικών ταμείων, σταμάτησε να λειτουργεί από το 2004. Η πράξη αυτή, είπε, ήταν σκόπιμη αφού οι αρμόδιοι υπουργοί δεν όρισαν τους εκπροσώπους τους στην επιτροπή.

Χωρίς όπως είναι φυσικό, να αμφισβητούν τον χρηματιστηριακό τζόγο με τα αποθεματικά των ταμείων, που αυτοί καθιέρωσαν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκαν ότι η σημερινή κυβέρνηση έβγαζε «κρυφά ομόλογα» που τα διέθετε στα ταμεία μέσω μεσαζόντων προκειμένου κάποιοι να πάρουν «μίζες».

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Α. Καραμάριο, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, ζητάει να κληθούν στη Βουλή ο Π. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αξιοποίησης Περιουσίας Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς και ο Γ. Ζορμπάς, πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ