Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σκηνικό έντασης.

Η τουρκική ναυτική υπερδραστηριότητα σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο προκαλεί ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση

Με ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση της τουρκικής ναυτικής και αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό της υπερδραστηριότητας των Τούρκων, αποτελεί ότι αυτές τις μέρες τρία ερευνητικά - σεισμογραφικά πλοία, πλέουν στο Αιγαίο και ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η Αγκυρα αυτές τις μέρες στο πλαίσιο μικρής κλίμακας ναυτικών γυμνασίων που πραγματοποιεί, απέστειλε υποβρύχιο ανοιχτά της Κύπρου. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι κλιμακούμενες σε ποσότητα και ποιότητα αεροπορικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δοθεί εντολή για ψύχραιμη παρακολούθηση αυτών των δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με όσα λένε Ελληνες διπλωμάτες, η έντονη τουρκική δραστηριότητα μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους: Στο παιχνίδι των τελευταίων μηνών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που πρωτοστάτησε η Κύπρος και στις εσωτερικές σκληρές εσωτερικές διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Οπως παρατηρούν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική διπλωματία δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά της για την πρόσκληση που δημοσιοποίησε η κυπριακή κυβέρνηση σε εταιρείες που διενεργούν έρευνες για πετρέλαιο. Με την παρουσία ερευνητικών σκαφών βόρεια της Κύπρου, αλλά και τις ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή, η Αγκυρα υπογραμμίζει τόσο το ενδιαφέρον της όσο και τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην περιοχή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η Αγκυρα, τη στιγμή που εξασφάλισε ότι Τούρκος επιστήμονας θα βρίσκεται στο ελληνικό ωκεανογραφικό «Αιγαίο», το οποίο μέχρι τις 6 Απρίλη κάνει έρευνες για λογαριασμό γερμανικού πανεπιστημίου, φρόντισε να «δρομολογήσει» δύο δικά της ερευνητικά πλοία: Το «Πίρι Ρέις» στην περιοχή της Σμύρνης και το «Πεχλιβάν» στο βόρειο Αιγαίο, σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Είναι περιττό να σημειωθεί ότι στα τουρκικά πλοία δεν επιβαίνει Ελληνας επιστήμονας...

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, χαρακτηρίζουν «σοβαρά μηνύματα» τις τουρκικές ναυτικές δραστηριότητες και «κρίσιμη» την περίοδο μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Οπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, μια περισσότερο σαφή εικόνα θα μπορεί να έχει κανείς μετά και από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, το προσεχές φθινόπωρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ