Σάββατο 31 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Η κυβέρνηση «σκοτώνει» και η νομαρχία «θάβει»!

Σουφλιάς - Σιούφας έδωσαν άδεια χρήσης του καρκινογόνου πετ- κοκ, για άλλα πέντε χρόνια, στην κεραμοποιία «TERRA AE»

Στη λογική της «ήπιας αντίδρασης» έναντι της κυβερνητικής απόφασης, με την οποία χορηγείται στην κεραμοποιία «TERRA ΑΕ», για πέντε ακόμα χρόνια, άδεια χρήσης υλικού καύσης πετ - κοκ (καρκινογόνο υλικό που ρυπαίνει το περιβάλλον κι είναι άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία) κινείται η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, που πρόσκειται στη ΝΔ. Την ώρα που οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι του νομού έχουν ξεσηκωθεί και ετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης - την υπογράφουν οι Θεσσαλοί υπουργοί Γ. Σουφλιάς και Δ. Σιούφας - η Νομαρχιακή Αρχή και η ελεγχόμενη απ' αυτήν πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου αρκούνται σε «χλιαρές» λεκτικές αντιδράσεις και σε «ευχές» για μείωση της χρήσης «των λιγότερο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας».

Αυτή η στάση, που εκφράστηκε και στη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου θέματος στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποκαλύπτει, για μια ακόμα φορά, το ρόλο που παίζουν οι «αυτοδιοικητικές» αρχές που ανήκουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Ενας ρόλος υποστηρικτή κυβερνητικών αποφάσεων που ευνοούν επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος ακόμα και της υγείας και της ίδιας της ζωής του λαού.

Η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, όχι μόνο αρνείται να μπει μπροστά στον αγώνα των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, αλλά επιχειρεί να δικαιολογήσει την αδιαφορία της και να απεκδυθεί των ευθυνών της, επικαλούμενη το γεγονός ότι «στη Νομαρχία Λάρισας δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο της χρήσης του πετ - κοκ από τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά και από όλες, εν γένει, τις βιομηχανικές μονάδες του νομού».

Βεβαίως, «για τα μάτια του κόσμου», στο ψήφισμα της πλειοψηφίας γίνεται έκκληση προς τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ανακαλέσουν την άδεια που χορήγησαν και εξουσιοδοτείται αντιπροσωπεία του ΝΣ να μεταφέρει το ψήφισμα στον ΓΓ της Περιφέρειας Θεσσαλίας!

Η προκλητική στάση της πλειοψηφίας προκάλεσε τις αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων, ενώ σε κοινή τους δήλωση οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τον Νομάρχη, Λ. Κατσαρό, για απαξιωτική συμπεριφορά προς το Σώμα και για προσπάθεια ευτελισμού των σοβαρών θεμάτων που συζητούνται σ' αυτό.

Στη συνεδρίαση, παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι φορέων του νομού. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας επισήμανε ότι η χρήση του πετ - κοκ είναι πολύ επιζήμια για το ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας υπογράμμισε την ανάγκη της μαζικής και δυναμικής αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων και των κατοίκων, ενώ ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στην «TERRA AE», ανέφερε ότι επίκειται η χορήγηση άδειας χρήσης πετ - κοκ και σε άλλες δύο κεραμοποιίες του νομού και, ήδη, έχει δοθεί αντίστοιχη άδεια σε κεραμοποιία των Τρικάλων.

Την αγωνία των κατοίκων της περιοχής του Ομορφοχωρίου, όπου λειτουργεί η ρυπογόνος βιομηχανία, για την υγεία τους εξέφρασε εκπρόσωπός τους.

Για το θέμα αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ