Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Κάλεσμα συσπείρωσης κι αγώνα

Οι κίνδυνοι που απειλούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά διακαιώματα των εργαζομένων του νησιού, συζητήθηκαν εκτενώς σε πρόσφατη σύσκεψη 

Κάλεσμα προς την εργατική τάξη της Λέσβου ώστε συσπειρωμένη και ενωμένη να αντιπαλέψει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνηςαλλά και άλλοι φορείς του νησιού στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με θέματα το ασφαλιστικό, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και έκαναν τοποθετήσεις πολλοί εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων του νησιού.

Εισηγητής για τα τοπικά, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα ήταν ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νησί και έχουν να κάνουν με τα χαμηλά μεροκάματα, τις χαμηλές συντάξεις, τη μεγάλη ανεργία που τους πλήττει, τη «μαύρη εργασία» κ.ά. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ υπογράμμισε ότι στη Λέσβο το 1999 υπήρχε αύξηση των ανέργων κατά 25% (από 1.856 σε 2.325) σε σχέση με το 1998. Επίσης ανέφερε ότι το 80% των συνταξιούχων του νησιού παίρνουν συντάξεις κάτω των 140.000 δρχ.! «Ολα αυτά δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση της εργατικής τάξης στο νομό μας και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών στελεχών και των εργαζομένων», τόνισε ο Δημ. Σιαμέτης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντώνης Αντύπας, εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), ο οποίος «καυτηρίασε» τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που βάζουν πλάτη στο έργο της κατεδάφισης του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Επίσης ανέπτυξε τους άξονες της έκθεσης Σπράου για τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και την είσοδό του στα ανταγωνιστικά καπιταλιστικά δεδομένα του χρηματιστηριακού τζόγου, που σημαίνει αφαίμαξη των κεφαλαίων των εργαζομένων από τους τραπεζίτες, εφοπλιστές, κλπ. Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνθήκη του Αμστερνταμ, που μιλά για ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα ο Αντ. Αντύπας αναφέρθηκε στο λεγόμενο τριαξονικό μοντέλο ασφάλισης τύπου Χιλής, που επιχειρείται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας με πρώτο άξονα μια ελαστική σύνταξη σαν βοήθημα, δεύτερο την ανταποδοτική σύνταξη από τις εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων και τρίτο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Επίσης αναφέρθηκε στις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, μείωση συντάξεων κατά 60% και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.

Την ομιλία του έκλεισε ο Αντ. Αντύπας με τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που συνοψίζονται στα εξής: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και αντιμετώπιση της ανεργίας, επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων, απόδοση των οφειλών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προς το ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ