Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις των εμπόρων

Ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και προχωρούν σε νέες μορφές κινητοποιήσεων οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας, ζητώντας αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Οπως δήλωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και οι πρόεδροι συλλόγων κτηνοτρόφων από νομούς της Μακεδονίας, μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους εμπόρους για τον καθορισμό της τιμής των αμνοεριφίων καλούν τώρα την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι στα χωριά τους. Αν συνεχίζει η πολιτεία να κωφεύει στα αιτήματά τους, πρόσθεσαν, μετά το Πάσχα θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, όπως καταλήψεις Νομαρχιών, του αεροδρομίου κλπ.

Οσον αφορά στα αμνοερίφια, δηλώθηκε ότι οι έμποροι τα αγοράζουν προς 5,5 ευρώ το κιλό, από 7 ευρώ που τα αγόραζαν πέρσι. «Οι καταναλωτές θα αγοράσουν τα αμνοερίφια προς 11 και 12 ευρώ, ανεξάρτητα αν ο παραγωγός τα πουλήσει στον έμπορο προς 4 ή 5 ή 6 ευρώ», επισήμαναν.

Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν την ύπαρξη καρτέλ και στο αιγοπρόβειο κρέας, αναφέροντας ότι 30 με 40 μεγαλέμποροι καθορίζουν τις τύχες 150.000 κτηνοτρόφων. Επίσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι οδηγεί με την πολιτική της σε καταστροφή την κτηνοτροφία. Παραγωγοί από τη Δράμα ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο ο παραγωγός είχε μειωμένο εισόδημα κατά 50% συγκριτικά με πέρσι, οι ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά 20% - 50%, τα φάρμακα ανατιμήθηκαν 4 φορές, η τιμή του γάλακτος έπεσε κατά 15%, το κρέας το αγοράζουν οι έμποροι κατά 20% φθηνότερο.

«Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και ενωμένοι να αντικρούσουν με τους αγώνες τους την επίθεση που δέχονται στο εισόδημά τους, αλλά και τις επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής που μας οδηγεί στον αφανισμό», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Πιερίας Γιάννης Σκούφας.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κτηνοτρόφους της χώρας μας ενωμένοι να διεκδικήσουν αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στην κτηνοτροφία, αναπλήρωση του εισοδήματός τους από την Πολιτεία καθώς και να προχωρήσουν στη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών. Ακόμη κατήγγειλε ότι οι επιδοτήσεις που έπρεπε να καταβληθούν από τις αρχές του χρόνου δεν έχουν πληρωθεί ακόμη στους κτηνοτρόφους.

Στο μεταξύ, εξακόσια αμνοερίφια από τη Ρουμανία που έφεραν πάνω τους θολή σφραγίδα, η οποία παρέπεμπε σε ελληνική προέλευση εντόπισε συνεργείο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε έλεγχο στην περιοχή της Ρεντίνας. Τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τα αμνοερίφια από τη Ρουμανία ελέγχονται, για να διαπιστωθεί η ακρίβεια των πληροφοριών που αναγράφονται σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ