Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Καθημερινές οι πολύνεκρες επιθέσεις

Αύξηση των νεκρών Ιρακινών, ιδιαίτερα πολιτών, σε επιθέσεις καταγράφηκε το Μάρτη

Τα μικρά κοριτσάκια χτυπήθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο όχημα στο Κιρκούκ

Associated Press

Τα μικρά κοριτσάκια χτυπήθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο όχημα στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το Κιρκούκ ήταν, χτες, ο στόχος πολύνεκρης επίθεσης αυτοκτονίας, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από το υπουργείο Αμυνας, που δείχνουν ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Ιρακινών σε επιθέσεις, το Μάρτη, κατά 15,06%, παρά τις διαρκείς επιχειρήσεις ασφαλείας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς στη δίκη για την υπόθεση Ανφάλ, τη γενοκτονία των Κούρδων από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, πρότειναν τη θανατική ποινή και για τον Αλί Χασάν Ματζίντ, ξάδελφο του Χουσεΐν, που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε χημικά στις τότε επιχειρήσεις.

Καμικάζι με παγιδευμένο βυτιοφόρο ανατινάχτηκε μπροστά σε αστυνομικό τμήμα στο Κιρκούκ (κοντά σε δημοτικό σχολείο), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άτομα (τα 9 παιδιά) και να τραυματιστούν τουλάχιστον 178. Μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται πολλά παιδιά και τουλάχιστον 4 Αμερικανοί στρατιώτες. Σε άλλες επιθέσεις, χτες, στο Ιράκ σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40, ενώ εκτελεσμένοι εντοπίστηκαν και 19 σιίτες που είχαν απαχθεί από αγνώστους, έξω από τη Μπαακούμπα, το βράδυ της Κυριακής. Επίσης, το Σαββατοκύριακο, σε διάφορες επιθέσεις σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ χτες σκοτώθηκε από σφαίρες αγνώστων, στο νότο, 1 Βρετανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, 1η Απρίλη, το υπουργείο Αμυνας εξέδωσε τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες σε βίαια επεισόδια, κατά τον μήνα Μάρτη. Σύμφωνα με αυτά, τον Μάρτη σκοτώθηκαν 2.078 Ιρακινοί (μόνο οι 165 αστυνομικοί και οι 44 στρατιώτες) και τραυματίστηκαν 2.719 άμαχοι.

Τα ίδια στοιχεία υποστηρίζουν ότι αυξήθηκαν δραματικά «οι συλλήψεις τρομοκρατών χάρη στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα κυρίως στη Βαγδάτη». Ετσι, αναφέρονται 5.664 συλλήψεις, έναντι 1.921 το Φλεβάρη. Για «θετικά αποτελέσματα» της «επιχείρησης ασφάλισης στη Βαγδάτη» έκανε λόγο και ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν που επισκέφτηκε την Κυριακή τη Βαγδάτη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ταλαμπανί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της επιχείρησης, τονίζοντα ότι συμβάλλει και ο παροπλισμός της σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «στρατός του Μεχντί» μετά από εντολή του ηγέτη του, Μουκτάντα Σαντρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ