Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονται διμερείς επαφές μεταξύ Λονδίνου - Τεχεράνης, όπως επιβεβαιώνουν διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, εμφανείς είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης, εκατέρωθεν, με τον Ιρανό αξιωματούχο Λαριτζάνι να δηλώνει ότι «καλύτερη είναι μια διπλωματική λύση και όχι η παραπομπή των συλληφθέντων σε δίκη», ενώ το Λονδίνο άφηνε να εννοηθεί ότι είναι «έτοιμο να εξεταστούν τρόποι αποφυγής και στο μέλλον τέτοιων ατυχών περιστατικών».

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση καταδίκασε, και πάλι, τις εμφανίσεις των Βρετανών ναυτών στο ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπου εμφανίζονται «να ομολογούν παραβίαση των ιρανικών χωρικών υδάτων». Το Λονδίνο τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «μέσο προπαγάνδας». Μετά τη μετάδοση αυτών των εικόνων, Βρετανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η θέση του Λονδίνου «δεν επηρεάζεται από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και παραμένει σταθερή. Εχει αποσταλεί διπλωματική νότα στο Ιράν και αναμένεται η απάντησή του».

Μετά τον ΟΗΕ και την ΕΕ, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των «15». Παρ' όλα αυτά, διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι στόχος είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και το ...ζήτημα να επιλυθεί αποκλειστικά με διπλωματικό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ιρανός Πρόεδρος, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε εμμέσως στη σύλληψη των «15», χαρακτηρίζοντας «αλαζονική» τη στάση που τηρεί το Λονδίνο «γιατί δεν ακολουθεί τη νόμιμη και λογική οδό για την επίλυση της κρίσης». Την Κυριακή, μερικές δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη όπου πέταξαν μολότοφ. Απομακρύνθηκαν από την αστυνομία και δεν προκλήθηκαν ζημιές.

Σενάρια επίθεσης

«Μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Απρίλη θα πραγματοποιηθεί αμερικανική επίθεση στο Ιράν», υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ, επικαλούμενο πηγές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν επιλεγεί οι «στόχοι» και έχει εκπονηθεί το σχέδιο που δεν είναι παρά ένας καταιγισμός αεροπορικών επιδρομών για λίγες ώρες.

Ανάλογες πληροφορίες αναφέρει και η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka, που σχετίζεται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα, με βάση τα δημοσιεύματα αυτά, η επίθεση έχει την ονομασία «Bite» και θα αρχίσει τα ξημερώματα της 6ης Απρίλη. Κατά πολλούς, όλη αυτή η φιλολογία δεν αποτελεί παρά περαιτέρω πίεση προς την ιρανική κυβέρνηση τόσο για την υπόθεση των «15» όσο και για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ