Τρίτη 3 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»

ΣΕΟΥΛ.--

Οι πολύμηνες μαχητικές αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων Νοτιοκορεατών εργαζομένων και αγροτών κατάφεραν να «σώσουν» τουλάχιστον το νοτιοκορεατικό ρύζι απ' τη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου» (FTA) που υπέγραψαν χτες οι αντιπροσωπείες Αμερικανών και Νοτιοκορεατών αξιωματούχων...

Η εμπορική συμφωνία (που θεωρείται η σημαντικότερη για τις ΗΠΑ απ' το '93, οπότε υπέγραψαν ανάλογη με τον Καναδά και το Μεξικό) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξάλειψη και την επιμέρους μείωση των δασμών και φόρων σε μία πλειάδα βιομηχανικών (κυρίως) προϊόντων (με πρώτα τα αυτοκίνητα...), στις υπηρεσίες (ανάμεσά τους και χρηματοπιστωτικές) και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Εκτός της συμφωνίας έμειναν οι εξαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος επειδή εκκρεμεί σχετική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Κτηνιατρικής.

Παρά την εξαίρεση του ρυζιού απ' τη συμφωνία «Ελεύθερου Εμπορίου», οι φωνές αντίδρασης των εργαζομένων δε σίγασαν. Αποκήρυξαν και χτες τη συμφωνία με διαδηλώσεις στους δρόμους σημειώνοντας ότι η επικείμενη πλημμυρίδα αμερικανικών εισαγωγών θα κοστίσει «δουλιές και ζωές» Νοτιοκορεατών εργατών, αγροτών και κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ