Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε βήμα πίσω από την πολιτική - σκάνδαλο

Τρόπους απεγκλωβισμού από το σκάνδαλο των ομολόγων αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, αλλά δεν υποχωρεί στο ελάχιστο από την πολιτική του τζογαρίσματος των χρημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων

Να «απεγκλωβιστεί» από το σκάνδαλο με τα ομόλογα επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, δίχως όμως να κάνει βήμα πίσω από τη σκανδαλώδη πολιτική που παραδίνει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Συνειδητοποιώντας ολοένα και περισσότερο το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς που έχει υποστεί εξαιτίας του σκανδάλου στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τρόπους «εξόδου» από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Ο Κ. Καραμανλής, όμως, δε φαίνεται να έχει καταλήξει σε κάποιες συγκεκριμένες «πρωτοβουλίες», καθώς εμμένει στην ανυπόστατη και ελάχιστα πειστική θέση ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Την ίδια στιγμή, όμως, στους κόλπους της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια «φαγωμάρα», με αρκετά στελέχη να ζητούν εξιλαστήρια θύματα, δείχνοντας προς την πλευρά του Σ. Τσιτουρίδη, προκειμένου να μη χρεωθεί συνολικά η κυβέρνηση την υπόθεση. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη, με την παραδοχή της ύπαρξης πολιτικών ευθυνών, «παρεκκλίνοντας» έτσι από την επίσημη γραμμή: «Για κάθε πρόβλημα το οποίο ανακύπτει σε μια χώρα, βεβαίως υπάρχει συλλογική πολιτική ευθύνη μιας κυβέρνησης», δήλωσε εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, και συμπλήρωσε: «Η προσπάθεια εξατομίκευσης όμως της ευθύνης αυτής δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον όταν υπάρχουν τα σοβαρά και τα υπεύθυνα πορίσματα». Απαντώντας σε ερώτηση εάν «θα πρέπει να πάνε σπίτι τους οι υπεύθυνοι, ακόμη και υπουργοί», η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε: «Δε θέλω να προκαταλάβω κανέναν, όσα είπα ήταν ξεκάθαρα». Παράλληλα, ζήτησε με τη σειρά της «να λάμψει η αλήθεια» και να δημιουργηθεί ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο που δε θα επιτρέψει κανένα πρόβλημα στο μέλλον.

Αντίθετα, ο Β. Μεϊμαράκης επέμεινε στη γραμμή ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες γενικά, εντοπίζοντάς τες μόνο στην επιλογή των προσώπων που διορίζουν οι υπουργοί. «Αλληλεγγύη και συνοχή οφείλουμε να έχουμε στα θέματα που αφορούν στην κυβερνητική πολιτική και όχι στα μεμονωμένα ζητήματα. Εάν ο δικός μου "ιδιαίτερος" κάνει "πατατιά" έχω εγώ την ευθύνη», είπε σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Γενικότερα για το πολιτικό κλίμα εκτιμά ότι «στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνει γιατί έχει έλλειμμα. Ο κόσμος προβληματίζεται από τη δική μας διαχείριση. Το τοπίο είναι θολωμένο και πρέπει να ξεθολώσει». Στο πλαίσιο αυτό επέμεινε στην πρότασή του για τη δημιουργία επικοινωνιακού επιτελείου διαχείρισης κρίσεων, πρόταση που φάνηκε να επιδοκιμάζει και η Ντ. Μπακογιάννη.

Από την Αυστραλία, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, προσπάθησε να κλείσει το θέμα, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει το τζογάρισμα της περιουσίας των Ταμείων. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ υποστήριξε: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη περίπτωση κακοδιαχείρισης ενός Ταμείου, την οποία ανέδειξε η κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου επιχειρούν να γενικεύσουν το θέμα». «Πιθανόν», συνέχισε, «να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιες διοικήσεις είχαν άγνοια ή παρασύρθηκαν. Αναδείχτηκαν κάποιες αδυναμίες ενός συγκεκριμένου Ταμείου αλλά λάβαμε ήδη μέτρα και θέσαμε περιορισμούς στο τι είδους επενδύσεις μπορούν να γίνονται». Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ανέδειξε τη συγκεκριμένη υπόθεση, την αντιμετώπισε και στο μέλλον δε θα επιτρέψει να γίνονται «ριψοκίνδυνες επενδύσεις»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ