Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Συμφωνία για «πανευρωπαϊκό αγωγό» πετρελαίου

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μήκους 1.400 χλμ για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κονστάντζα της Ρουμανίας (Μαύρη Θάλασσα) στη Γένοβα της Ιταλίας ως το 2012, υπέγραψαν χτες στο Ζάγκρεμπ αρμόδιοι αξιωματούχοι των Κροατίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Σερβίας και Ρουμανίας.

Ο αρμόδιος Ευρωενωσιακός επίτροπος για θέματα ενέργειας, Αντρις Παϊμπάγλκς, που επίσης συμμετείχε στην υπογραφή της συμφωνίας, χαιρέτισε την εξέλιξη ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση μεταφοράς ενέργειας φέρνοντάς την άμεσα στον καταναλωτή».

Το κόστος του «Πανευρωπαϊκού Αγωγού Πετρελαίου» (PEOP) εκτιμάται πως θα ανέλθει σε περίπου 3,5 δισ. δολάρια. Αναμένεται πως θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από χώρες της Κασπίας (Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν) σε διυλιστήρια της Βόρειας Ιταλίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Προβλέπεται πως θα έχει ετήσια δυνατότητα μεταφοράς 60-90 εκατ. τόνους πετρελαίου (δηλαδή 1,2 - 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως), ενώ η συγκεκριμένη υποδομή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά φυσικού αερίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ