Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέες κατοχικές απώλειες

Από διαμαρτυρία τοπικών παραγόντων συνοικίας της Βαγδάτης για τις συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις ιρακινών πολιτών

Associated Press

Από διαμαρτυρία τοπικών παραγόντων συνοικίας της Βαγδάτης για τις συλλήψεις από τις κατοχικές δυνάμεις ιρακινών πολιτών
ΒΑΓΔΑΤΗ.- Συνεχίστηκαν στο Ιράκ, οι ένοπλες συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις να μετρούν νέες απώλειες. Χτες, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες και 8 Ιρακινοί (οι 5 αστυνομικοί) σε διάφορες επιθέσεις της αντίστασης. Εννιά υπάλληλοι ηλεκτρικής εταιρείας απήχθησαν στο Κχάλις, ενώ οι απαγωγείς μιας 61χρονης Γερμανίδας και του 20χρονου γιου της (απήχθησαν στις 6 Φλεβάρη) κυκλοφόρησαν βίντεό τους και έδωσαν 10ήμερη διορία στη Γερμανία να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν. Τέλος, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος παρενέβη στις εξελίξεις, προτείνοντας την αντικατάσταση των κατοχικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την επίτευξη σταθερότητας, από στρατεύματα από μουσουλμανικές χώρες.

Ταυτόχρονα χτες σημειώθηκαν δύο εξελίξεις που σχετίζονται άμεσα με την ιρανο-βρετανική διένεξη. Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο δεύτερος γραμματέας της ιρανικής πρεσβείας Τζαλάλ Σαραφί, που είχε απαχθεί από αγνώστους στις αρχές Φλεβάρη, σε συνοικία της Βαγδάτης, και έκτοτε αγνοούνταν η τύχη του, ενώ ουδέποτε εντοπίστηκαν οι απαγωγείς του ή τα κίνητρά τους. Η απελευθέρωση του Σαραφί πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι αναμενόταν, λόγω και της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ιράν - Βρετανίας, με αφορμή τη σύλληψη των 15 Βρετανών ναυτών, στις 23 Μάρτη.

Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», χτες, υποστήριζε ότι η σύλληψη των Βρετανών σχετίζεται με τη σύλληψη 6 Ιρανών υπαλλήλων στο προξενείο της Τεχεράνης στο Ιρμπίλ, στις 11 Γενάρη. Οι 6 παραμένουν υπό κράτηση παρά τις ιρανικές και ιρακινές διαμαρτυρίες.

Η «Ιντιπέντεντ» τονίζει ότι ...στόχος των Αμερικανών τότε ήταν ο Μουχάμαντ Τζαφαρί, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου, και ο στρατηγός Μινοτζαχάρ Φρουζάντα, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Και καταλήγει ότι η Τεχεράνη, με τη σύλληψη των «15», πιέζει για την απελευθέρωση των υπαλλήλων της, που θεωρεί ότι κρατούνται άνευ λόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ