Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα μετωπική σύγκρουση

Στο Κίεβο συνέρρευσαν χτες οι οπαδοί των δύο αντίπαλων «μπλοκ», των «πορτοκαλί», φιλοδυτικών δυνάμεων του Προέδρου Βίκτορ Γιούστσενκο και των οπαδών της κυβερνητικής συμμαχίας, υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Ο τελευταίος χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου να καταργήσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ως «απόπειρα κατά του συνταγματικού συστήματος», «προσπάθεια επιστροφής στην αυταρχική προεδρική εξουσία» και τον κάλεσε να ανακαλέσει.

Χτες εξάλλου συναντήθηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της χώρας όπου ο τελευταίος απαίτησε την εφαρμογή του διατάγματος και υποστήριξε ότι δε θα επιτρέψει τη χρήση βίας στη χώρα. Παράλληλα, χτες 53 μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του προεδρικού διατάγματος.

Η προσπάθεια του Ουκρανού Προέδρου είναι αντισυνταγματική και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εδαφική ακεραιότητα κι ενότητα της χώρας, δήλωσε ο Πιοτρ Σιμονένκο, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι το επίμαχο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει τη δυνατότητα διάλυσης του Κοινοβουλίου από τον Πρόεδρο στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός. Αντίθετα όμως ο Ουκρανός Πρόεδρος προχωρά στη διάλυση του Κοινοβουλίου γιατί φοβάται πως θα διαμορφωθεί μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ικανή να προχωρήσει σε συνταγματικές τροποποιήσεις και να του αφαιρέσει εξουσίες.

Τόσο η κυβέρνηση (με εξαίρεση τον υπουργό Αμυνας), όσο και η πλειοψηφία της Βουλής (262 βουλευτές στους 450) στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε πως έχει πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της χώρας ασκεί κάθε δυνατή πίεση στα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας, έτσι ώστε αυτά να γνωμοδοτήσουν υπέρ της απόφασής του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα πως η κατάσταση θα διευθετηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί από κοντά την πολιτική κατάσταση και προέτρεψε να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση, κάτι που ζήτησε και η ΕΕ και η Γαλλία ζήτησε από τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να ακολουθήσουν την «οδό του διαλόγου».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ