Τετάρτη 11 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Λίστα με Παλαιστινίους κρατουμένους, των οποίων η απελευθέρωση ζητάται ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που συνελήφθη στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στη Γάζα, παρέδωσε η «Χαμάς» στην ισραηλινή κυβέρνηση. Η λίστα φέρεται να αριθμεί μέχρι και 1.400 άτομα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο Μαρουάν Μπαργκούτι, επικεφαλής της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, και ο Αχμαντ Σααντάτ, ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

«Απογοήτευση και επιφυλακτικότητα» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που θα συνεδριάσει για το ζήτημα την Κυριακή. Ισραηλινή και παλαιστινιακή πλευρά, πάντως, δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Κατά τα άλλα, το Σάββατο, ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν άλλη μια δολοφονία «ακριβείας» στελέχους της «Τζιχάντ» στη βόρεια Γάζα. Χτες στη βόρεια Δυτική Οχθη συνελήφθησαν 19 μέλη της «Χαμάς» ως συνεργάτες επιχείρησης επίθεσης αυτοκτονίας, που αποτράπηκε. Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών Σαλάμ Φαγιάντ (πρώην στέλεχος του ΔΝΤ) περιοδεύει στην ΕΕ, με στόχο την άρση του οικονομικού αποκλεισμού, και την επόμενη εβδομάδα ανάλογη «περιοδεία» θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Αμπάς, που την Κυριακή, πιθανότατα, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Τέλος, καθημερινές είναι πλέον οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων σε όλες τις πόλεις, που ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Βρετανού δημοσιογράφου, Αλαν Τζόνστον, ανταποκριτή του BBC, στη Γάζα, που έχει απαχθεί από αγνώστους (που δεν έχουν διατυπώσει κανένα αίτημα) από τις 12 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ