Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με το ΠΑΜΕ στη πρώτη γραμμή

Συγκεντρώσεις εργαζομένων στις 24 Αυγούστου, ενάντια στα σχέδια ανατροπών κυβέρνησης, βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει για αρχή το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ

Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην ΑΘήνα για τις εργασιακές σχέσεις
Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην ΑΘήνα για τις εργασιακές σχέσεις
Με ένα αγωνιστικό «σφυροκόπημα» ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων. Η ψευδεπίγραφη διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των «κοινωνικών εταίρων» αρχίζει επίσημα στις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις. Οι «εννέα θεματικές ενότητες» τις οποίες ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποδέχτηκε σαν βάση συζήτησης η ΓΣΕΕ, δίνουν τη δυνατότητα ανατροπών σε μεγάλη έκταση στις εργασιακές σχέσεις. Η «ανταγωνιστικότητα», η «παγκοσμιοποίηση», η «διατηρησιμότητα» της ΟΝΕ, είναι μερικά από τα... επιχειρήματα που θα επικαλεστούν κυβέρνηση και βιομήχανοι για να επιβάλλουν, μέσα από το διάλογο, νέα σκληρά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις συμβιβασμένες ηγεσίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καταδίκασε χωρίς χρονοτριβή το νέο «κοινωνικό διάλογο» που βάζει μπροστά η κυβέρνηση και κάλεσε την εργατική τάξη της χώρας να συσπειρωθεί σε ένα ενωτικό, ταξικό αγώνα ενάντια στις επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής, των βιομηχάνων και της Κομισιόν.

Το ΠΑΜΕ, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή αντέκρουσε την αρχική και πιο ειδική δέσμη μέτρων που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, σχετικά με την αύξηση του ορίου απολύσεων, την παραπέρα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (μερική απασχόληση στο δημόσιο), τη ρύθμιση των υπερωριών και της υπερεργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Η πρόταση των ταξικών δυνάμεων ήταν να μη συμμετάσχει η ΓΣΕΕ στο στημένο διάλογο και να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα έβαζαν «φρένο» στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους.

Από τη στιγμή που οι αγωνιστικές προτάσεις του δεν έγιναν δεκτές, το ΠΑΜΕ καθόρισε ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα, με αφετηρία τις 24 Αυγούστου. Ηδη, σε πολλές περιοχές της χώρας, Εργατικά Κέντρα και συντονιστικά σωματείων έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ότι θα συμμετάσχουν γενικότερα στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, το οποίο εξελίσσεται σε πρώτη φάση μέχρι και το Νοέμβρη.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, σε πόλεις της Θεσσαλίας, στην Πρέβεζα, στην Κόρινθο, στο Αγρίνιο και αλλού. Το ΠΑΜΕ δεν άφησε να χαθεί χρόνος, καθώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι, επιδόθηκαν σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τα αντεργατικά σχέδια και προετοιμασίας της αντίστασης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ