Παρασκευή 20 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Αποικιοκρατική βρετανική απαίτηση

«Κλασικό» παράδειγμα για το πού καταλήγει η πολιτική «κατευνασμού» όλων των κυβερνήσεων και στην περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελούν οι δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στο πρακτορείο «Bloomberg», σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία ίσως μας τα δανείσει για λίγο διάστημα, εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν» στη Βρετανία!

Μεταξύ άλλων, ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος οποιοδήποτε από τα αντικείμενα του Βρετανικού Μουσείου να μην περάσει για τρεις ή έξι μήνες αλλού (...) Η απάντηση είναι "ναι". Η δυσκολία προς το παρόν, που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, επισήμως και προσφάτως, αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι οι διαχειριστές του Μουσείου είναι οι κάτοχοι των μαρμάρων. Συνεπώς, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούν οι διαχειριστές να τα δανείσουν»!

Δηλαδή, όχι μόνο απαιτεί, κυνικά, να αποδεχτούμε την κλοπή και τους κλεπταποδόχους (Βρετανικό Μουσείο) ως «νόμιμους κατόχους», αλλά και εννοεί ότι ένας προσωρινός δανεισμός θα είναι ολιγόμηνος! Ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, αρκέστηκε να πει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση»...

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, είχε ανοίξει την «πόρτα» σε τέτοιες, αποικιοκρατικού τύπου, δηλώσεις, διαχωρίζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών, χάριν της παρουσίασής τους στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ