Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Για την «Αυγή»

Παρακαλούμε την προσοχή σας.

Στο αφιέρωμα για τον Νίκο Μπελογιάννη, πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύτηκε στη στήλη το ακόλουθο κείμενο:

***

«Ας προσέξουν καλά... Η αθλιότητα έχει και όρια. Αν η Ανδρεοπαπανδρεϊκή μέθοδος της καπηλείας συνθημάτων και εννοιών αποτέλεσε πολιτικό συνώνυμο της πολιτικής αγυρτείας, τότε η "ανανεωτική" εκδοχή της, η επιχείρηση αλλοίωσης του νοήματος της θυσίας και του σφετερισμού των συμβόλων - των συμβόλων και της θυσίας των άλλων - είναι κάτι αθλιωδέστερο. Είναι τυμβωρυχία και ύβρις!

*

Ας προσέξουν καλά... Οσοι μιλούν για τον Μπελογιάννη, έχουν υποχρέωση, αν όχι να σέβονται όλα όσα οι ίδιοι δεν είναι ικανοί να φτάσουν, τουλάχιστον να μην τα μαγαρίζουν. Οσοι πάνε να κοντύνουν τον Μπελογιάννη στα μέτρα της δικής τους "ανανέωσης", ας το χωνέψουν: Ο Μπελογιάννης, εκείνο που ανανέωσε - ποτίζοντάς το με το ίδιο του το αίμα - είναι το δέντρο της αξιοπρέπειας και της συνέπειας. Της συνέπειας σε αρχές, σε αξίες, σε ιδανικά.

*

Ο Μπελογιάννης είχε φροντίσει, εκτός από τους στρατοδίκες του, να "ξεμπερδέψει" και με κείνους που κάποια στιγμή θα προσπαθούσαν να τον σκυλέψουν για να χτυπήσουν το Κόμμα του:

"Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών... Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του... Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: Να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω".

Αυτά ήταν τα λόγια του Μπελογιάννη, στην πρώτη του δίκη, το Νοέμβρη του 1951. Οσοι έχουν το θράσος να ψάχνουν τη "δικαίωση" των δικών τους "δηλώσεων αποκήρυξης" στον Μπελογιάννη, ας προσέξουν καλά...».

***

Οπως γίνεται σαφές στον αναγνώστη, στο παραπάνω κείμενο, εκείνο που στηλιτεύεται είναι ο σφετερισμός, η καπηλεία, η διαστρέβλωση του νοήματος και η παραποίηση της ιστορίας και της θυσίας του Μπελογιάννη.

Ο αναγνώστης διαπιστώνει πως στο άρθρο δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στο ΣΥΝ. Ούτε στην Κουμουνδούρου. Ούτε στην «Αυγή».

Παρ' όλα αυτά, προχτές, η «Αυγή» αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στο εν λόγω κείμενο της στήλης (αν - βέβαια - υποθέσουμε ότι το υβρεολόγιο συνιστά απάντηση...). Και μάλιστα με πρωτοσέλιδο άρθρο της. Προφανώς η ανάγκη αυτή προκλήθηκε στην «Αυγή» από το γεγονός ότι διαβάζοντας το άρθρο του «Ρ», κάποιοι του ΣΥΝ - ανάμεσα σε όσους πασχίζουν (μάταια) να παραποιούν και να διαστρεβλώνουν την ιστορία και το μήνυμα της θυσίας του Μπελογιάννη - αναγνώρισαν και τον εαυτό τους.

Σε κάθε περίπτωση, «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ