Κυριακή 20 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Μπλόκο» στο αγκυροβόλιο της Αμοργού

«Παγώνει» προσωρινά κάθε ενέργεια για την κατασκευή αγκυροβόλιου στα Κατάπολα της Αμοργού, καθώς το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μπλοκάρισε τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση επικαλούμενο τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τις ακτές από τεχνικές επεμβάσεις. Η κύρια προσφυγή θα εκδικαστεί την 21η του Μάρτη του 2001.

Ειδικότερα, με απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Ναυτιλίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία θαλάσσιας ζώνης αγκυροβόλιου στη θέση Ξυλοκερατίδι στην Αμοργό δυναμικότητας 30 θέσεων.

Στη συνέχεια προσέφυγαν στο ΣτΕ ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών της περιοχής κατά της υπουργικής απόφασης. Το Τμήμα Αναστολών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμό 405/2000 απόφασή του ανέστειλε την υπουργική απόφαση με το σκεπτικό ότι η άμεση υλοποίησή της είναι πιθανόν να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ακτή και στην αλλοίωση του χαρακτήρα του οικισμού.

Στην απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι ο οικισμός αν και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός, η περιβαλλοντική μελέτη δεν αντιμετωπίζει κατά τρόπο ειδικό τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του έργου στο χαρακτήρα και στην ισορροπία του οικισμού, καθώς και στη γεωμορφολογία της ακτής. Η μελέτη, σύμφωνα με το ΣτΕ, αρκείται μόνο σε θέματα, όπως διάθεση υγρών αποβλήτων, κυκλοφοριακή επιβάρυνση, απορρίμματα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ