Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ - ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Σύντομα νομοσχέδιο από την κυβέρνηση

Σχετικά σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2004/8 ΕΚ για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, επισήμανε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Στεφάνου, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

Οπως είπε το στέλεχος του υπουργείου, με το σχέδιο νόμου «θα προσδιορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από συμπαραγωγή, αλλά και του ύψους της αποδοτικότητας συμπαραγωγής», ενώ θα θεσπιστεί «σύστημα εγγυήσεων προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από συμπαραγωγή υψηλής αποδοτικότητας» και θα προσδιοριστούν οι προδιαγραφές των μονάδων των οποίων οι ιδιοκτήτες δε θα χρειάζονται άδεια παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας.

Ο Ν. Στεφάνου πρόσθεσε ότι μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» έχει εγκριθεί η επιχορήγηση συστημάτων συμπαραγωγής ισχύος 283 MW, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ (!!!), 54 από τα οποία αποτελούν δημόσια δαπάνη. Με τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα, για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικές μονάδες συμπαραγωγής έως 35 MW δίνονται αστρονομικές τιμές από 73 έως 85 ευρώ ανά MWh.

Στην Ελλάδα τα συστήματα συμπαραγωγής αντιστοιχούν σε μονάδες συνολικής ισχύος 1.980 MW (15% συνολικής εγκαταστημένης ισχύος), από τα οποία 1.730 MW ανήκουν στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα 250 MW σε μικρές μονάδες, κυρίως βιομηχανιών που παράγουν το δικό τους ηλεκτρικό ρεύμα και θερμική ενέργεια. Στην ΕΕ η συμπαραγωγή αντιστοιχεί στο 13% της εγκαταστημένης ισχύος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ