Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κρίση στον Τύπο

Η καλή... συνεργασία κυβέρνησης, ιδιοκτητών και συνδικαλιστικών Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από... διάλογο, θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός Τύπος... Αυτή ήταν η σύμπνοια των απόψεων που κατατέθηκαν στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με τίτλο «Η εφήμερη πρόκληση. Εφημερίδες: Ιδιαιτερότητες και προκλήσεις». Εκείνο που φυσικά έλειπε ήταν η αναφορά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο, αφού η εργοδοσία με την ανοχή της πολιτείας καταστρατηγεί τα δικαιώματα και καταπατά τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Το 85% των εκδοτών εμφανίζονται «αισιόδοξοι» με την πορεία των εφημερίδων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας, Δ. Καλοφωλιά, ενώ αναφέρθηκε στην κυκλοφορία δύο δωρεάν εφημερίδων που εισπράττουν το μέγιστο ποσοστό των κρατικών διαφημίσεων. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί ένα νόμιμο όργανο ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους εκδότες και τις Ενώσεις προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα δημιουργούνται.

Από την άλλη πλευρά οι πρόεδροι των ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος, ΠΟΕΣΥ Δ. Τσαλαπάτης, ΕΣΗΕΜ-Θ Δ. Γουσίδης αναφέρθηκαν στον «αναντικατάστατο» και αναγκαίο ρόλο της εφημερίδας, αλλά και στο φαινόμενο της κυκλοφορίας DVD με πορνό μέσω εφημερίδων, τα οποία επί της ουσίας απαξιώνουν τον Τύπο και τον μετατρέπουν σε συμπληρωματικό των... προσφορών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εφημερίδας που η κυκλοφορία της ήταν 3.800 περίπου φύλλα και με τα πορνό έφτασε στις... 38.000!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τις κυκλοφορίες και τη διακίνηση των εφημερίδων, πτώση εμφανίζουν οι καθημερινές, ενώ μικρή αύξηση έχουν οι κυριακάτικες εκδόσεις λόγω των προσφορών που περιλαμβάνουν. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των πρωινών εφημερίδων το 2001 αλλά και το 2006 είναι σταθερή φτάνοντας τα 18 εκατομμύρια φύλλα, ενώ οι απογευματινές μειώθηκαν στα 82 εκατομμύρια (το 2001 ήταν 112 εκατομμύρια). Οι κυριακάτικες εκδόσεις σημείωσαν αύξηση το 2006 σε 60 εκατομμύρια (ήταν 46 εκατομμύρια), ενώ οι οικονομικές εφημερίδες μειώθηκαν σε 5 εκατομμύρια (ήταν 6,3 εκατομμύρια). Στις αθλητικές εφημερίδες από 61 εκατομμύρια η κυκλοφορία μειώθηκε σε 60 και στις εβδομαδιαίες από 18,2 εκατ. αυξήθηκε σε 27,9 εκατ.

Οπως επισημάνθηκε από τους εισηγητές, η κρίση στην κυκλοφορία εμφανίστηκε το 1990 και είναι ως κάποιο σημείο συνδεδεμένη με πολιτικά γεγονότα. Με τις προσφορές που άρχισαν να περιλαμβάνονται στις εκδόσεις ισορροπήθηκε η κατάσταση, ενώ στην πορεία αποδείχτηκε ότι η τακτική αυτή των «δώρων» ήταν περιστασιακή και πολλές εφημερίδες δε γλίτωσαν την «κατρακύλα». Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η κρίση συνδέεται και με τις νέες τεχνολογίες, αφού η ενημέρωση παρέχεται και ηλεκτρονικά μέσα από το ίντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ