Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αντίμετρα από Ρωσία, αντιδράσεις από λαϊκά κινήματα

Διογκώνεται το κίνημα κατά των βάσεων σε Τσεχία, Πολωνία

Από παλαιότερη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας
Από παλαιότερη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας
ΜΟΣΧΑ-ΟΣΛΟ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πιέσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για την εγκατάσταση στην Τσεχία και στην Πολωνία της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας (νέας μορφής του «πολέμου των άστρων»), με το πρόσχημα της δήθεν απειλής επίθεσης με πυραύλους από το Ιράν ή τη ΛΔ Κορέας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ, πράγμα που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή τη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Οσλο της Νορβηγίας. Φυσικά η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του δικού της κεφαλαίου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, πριν ξεκινήσει η σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της «ασπίδας», χαρακτήρισε «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι η εγκατάσταση της «ασπίδας» μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των στρατηγικών δυνάμεων με τη Ρωσία. Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε το διάλογο» με τη Ρωσία «αλλά με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης και όχι με μια άποψη των γεγονότων που αντιστοιχεί στη δεκαετία του '80».

Νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, κήρυξε μορατόριουμ στην εφαρμογή από τη Ρωσία της Συνθήκης του 1990 για τον έλεγχο των Συμβατικών Οπλων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ που την υπέγραψαν δεν την έχουν επικυρώσει και δεν τηρούν τις ρυθμίσεις της. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή συνδέεται εν μέρει με το σχέδιο εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Πολωνία και στην Τσεχία, η οποία, όπως έχει υποστηρίξει η Ρωσία, απειλεί την εθνική της ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Η συγκεκριμένη Συνθήκη προβλέπει τη μείωση των στρατιωτικών αεροσκαφών, τανκς και άλλων μη πυρηνικών βαρέων οπλισμών στην Ευρώπη και σημειώνει τις τοποθεσίες όπου μπορούν να αναπτυχθούν.

Από τη μεριά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε χτες ότι αναμένει από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ - που αναμένεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο σήμερα -, να εξηγήσει τη συγκεκριμένη απόφαση του Ρώσου Προέδρου.

Σημειώνουμε ότι τόσο στην Τσεχία, όσο και στην Πολωνία αναπτύσσεται το κίνημα κατά της «αντιπυραυλικής ασπίδας» από μαζικές οργανώσεις που επισημαίνουν τους νέους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή. Στην Τσεχία πρωτοστατούν η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που καθημερινά ενημερώνουν τον κόσμο και έχουν προγραμματίσει και η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς να γίνει βήμα καταγγελίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Επίσης, συνεχίζεται η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών - σήμερα ξεπερνούν τις 85.000 - κατά της εγκατάστασης.

Και νέο «μέτωπο»

Ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο», ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε επίσης χτες την ανάμειξη των δυτικών χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας μέσω εισροής χρηματικών πόρων προς τη ρωσική αντιπολίτευση και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Πρόσθεσε επίσης ότι «προβάλλουν συνθήματα για τον εκδημοκρατισμό, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος: Η εξασφάλιση μονομερώς προνομίων για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».

Συγκαλυμμένη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας σ' αυτές τις κατηγορίες του Βλ. Πούτιν. Σε δήλωση του εκπροσώπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαν - Μπατίστ Ματέι, επισημαίνεται ότι «χωρίς να πρόκειται για επέμβαση, ο διάλογος ανάμεσα στις κοινωνίες των πολιτών μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ρωσικής δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι η Γαλλία «ανέκαθεν υποστήριζε πως οι ΜΚΟ πρέπει να μπορούν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, με σεβασμό των συνταγματικών κανόνων και συμφώνως προς τις δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει η Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις βλέψεις και το Αζερμπαϊτζάν (2007-09-19 00:00:00.0)
Νέα «αντεπίθεση» από τον Πούτιν για την «ασπίδα» (2007-06-05 00:00:00.0)
Υπέρ της «ασπίδας των ΗΠΑ» (2007-04-20 00:00:00.0)
Συζητήσεις για την «ασπίδα» (2007-04-18 00:00:00.0)
«Ναι» αλλά με ΝΑΤΟικό «καπέλο» (2007-03-29 00:00:00.0)
«Χρύσωμα» του «χαπιού» (2007-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ