Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ
Το μεταφέρουν χωρίς καταστροφή

ΤΑΛΙΝ.--

Ξεκίνησαν χτες το πρωί οι εργασίες απομάκρυνσης του αντιφασιστικού μνημείου, του σοβιετικού απελευθερωτή, του «Μπρούτζινου Αλιόσα» από το κέντρο της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Τάλιν. Στη χώρα αυτή 275.000 Σοβιετικοί στρατιώτες και παρτιζάνοι έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από το ναζιστικό ζυγό. Από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες διαδηλωτές που αντιδρούν στην απομάκρυνση του «Αλιόσα», ενώ το χώρο είχαν αποκλείσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Χτες το απόγευμα, εξάλλου, εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι δημοσκοπήσεις στην Εσθονία δείχνουν πως η πλειοψηφία των κατοίκων της τάσσεται ενάντια στην καταστροφή του αντιφασιστικού μνημείου, του μπρούτζινου «Αλιόσα» από τις αρχές της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα της «Eesti Paevaleht», το 49% των κατοίκων τάσσεται ενάντια στην καταστροφή του μνημείου, ενώ την καταστροφή του την υποστηρίζει το 37% και το 14% δεν εκφράζει άποψη.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρους Ανσιπ, είπε πως το μνημείο δε θα καταστραφεί, αλλά απλώς θα μεταφερθεί από το κέντρο του Τάλιν στο στρατιωτικό κοιμητήριο. Χαρακτηριστικό της αντισοβιετικής όμως κατρακύλας του, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής. Εκεί τόλμησε να εκστομίσει «ότι στη συγκεκριμένη πλατεία του μνημείου είναι μάλλον θαμμένοι Σοβιετικοί στρατιώτες, που είχαν μεθύσει μετά την κατάληψη του Τάλιν και τους πάτησε ένα τεθωρακισμένο άρμα. Είτε μεθυσμένος ήταν μόνον ο οδηγός του άρματος, είτε πρόκειται για εκτελεσμένους στρατιώτες που είχαν προβεί σε πλιάτσικο κατά την κατάληψη της πόλης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ