Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επανέναρξη του 5ου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ της «Deutsche Telekom» και της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας ver.di, που αφορούν στο επίμαχο σχέδιο αναδιάρθρωσης του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Ευρώπης υπό τη σκιά εικοσιτετράωρων, τοπικών, προειδοποιητικών απεργιών, που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Το ομοσπονδιακό εφετείο της Αργεντινής αποφάσισε την Τετάρτη ότι είναι άκυρες οι απονομές χάριτος στον δικτάτορα Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα, 81 ετών, και τον Εδουάρδο Εμίλιο Μασέρα, 81 ετών, που είχαν καταδικαστεί το 1985 για δολοφονίες, βασανισμούς, απαγωγές και εξαφανίσεις αντιφρονούντων.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Την παραίτηση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, ζήτησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τον Γούλφοβιτς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για σύγχρονη δουλεία κάνει λόγο η έρευνα του BBC, που διαπιστώνει ότι οι εργάτες μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη πέφτουν συστηματικά θύματα εκμετάλλευσης, πληρώνονται ελάχιστα και αναγκάζονται να ζήσουν υπό άθλιες συνθήκες.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «Peugeot Citroen» σχεδιάζει να απολύσει άλλους 4.800 εργαζόμενους στη Γαλλία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησής της να «περικόψει το κόστος». Ηδη, η εταιρεία πιέζει εργαζομένους τους να αποδεχτούν εθελουσία έξοδο. Το Γενάρη, ο όμιλος έκλεισε εργοστάσιο στο Κόβεντρι της Βρετανίας, απολύοντας 2.300 εργαζόμενους και μεταφέροντάς το στη Σλοβακία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρέθηκαν χτες τα πτώματα ενός 25χρονου και ενός 12χρονου που είχαν εξαφανιστεί την περασμένη Δευτέρα απ' τα σπίτια τους στη Δυτική Βηρυτό. Η αστυνομία, που υποψιάζεται πως οι δύο είχαν πέσει θύματα απαγωγής, βρήκε τα πτώματά τους σε δρόμο της νότιας Βηρυτού.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Επιπλέον πέντε κοινοβουλευτικές έδρες φαίνεται πως κατέκτησε ο κυβερνών συνασπισμός «Εθνικό Προοδευτικό Μέτωπο» στη Συρία, κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον Σύρο υπουργό Εσωτερικών, ο 10μελής κυβερνών συνασπισμός διαθέτει πλέον 167 έδρες (ή 68,8%) στη νέα διευρυμένη 250μελή βουλή. Οι υπόλοιπες 83 έδρες πήγαν σε ανεξάρτητους υποψήφιους. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε το 56%.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.- Τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε υποδεχόταν χτες στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους. Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του πρώτου αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος. Πριν φθάσει στο Λευκό Οίκο, ο Αμπε δήλωσε πως επιδιώκει «μια στέρεη και αναντικατάστατη συμμαχία Ιαπωνίας - ΗΠΑ ως ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Ιαπωνίας».

ΚΙΕΒΟ.- Ο ουκρανός Πρόεδρος, Βίκτορ Γιουσένκο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως αλλάζει την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών από τις 27 Μάη για τις 24 Ιούνη ώστε τα πολιτικά κόμματα να προετοιμαστούν για τις εκλογές, όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας προς τον ουκρανικό λαό.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» της «Opel» στην Ανβερσία προχώρησαν χτες σε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να απολύσει 1.400 εργαζόμενους στα πλαίσια της λεγόμενης αναδιάρθρωσης.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Για τρίτη συνεχιζόμενη μέρα οι εργαζόμενοι των πληρωμάτων καμπίνας των σκανδιναβικών αερογραμμών «SAS» πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τους κανονισμούς σχετικά με τις γιορτές και τα ρεπό μεταξύ των πτήσεων.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Χιλιάδες βουδιστές μοναχοί αξίωσαν από τη χούντα να καταστήσει τη θρησκεία τους επίσημη κρατική. Η πόλωση στην Ταϊλάνδη, στο νότιο τμήμα της οποίας μαίνεται εξέγερση ισλαμιστικής ένοπλης παράταξης, εντείνεται.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τη δίωξη του βασιλιά Γκιανέντρα και δεκάδων συνεργατών του για διάφορα αδικήματα εξετάζει η κυβέρνηση του Νεπάλ.

ΝΤΑΚΑ.-- Πανηγύριζε χτες η αντιπολίτευση στο Μπανγκλαντές μετά την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των δύο πρώην πρωθυπουργών και μορφών της πολιτικής ζωής της χώρας, της Σεΐχ Χασίνα και της Χαλέντα Ζία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ