Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Αρχισαν τα αλληλοκαρφώματα...

Τον κατευνασμό της κοινής γνώμης για τη μεγάλη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, φαίνεται ότι επιδίωκε η «JP Morgan», με την πρότασή της για την επαναγορά του «δομημένου» ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ και σε τρία ακόμη ασφαλιστικά ταμεία.

Η προθεσμία που είχε θέσει η αμερικανική τράπεζα προς τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, τα οποία συμμετείχαν στη διακίνηση του ομολόγου («Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», «North Asset Management», γερμανική «HYPO») προκειμένου να συμφωνήσουν στην επιστροφή του, έληξε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα την προηγούμενη βδομάδα. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η «North Asset Management» (συμφερόντων Παπαμαρκάκη), η οποία απέσπασε και το μεγάλο κέρδος, από τη διαφορά τιμών, των 19 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καρφώνει» την «JP Morgan» και τους άλλους ενδιάμεσους κρίκους, που συμμετείχαν στο πάρτι με το ομόλογο, ως υπεύθυνους για την απραξία.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το χρονικό περιθώριο το οποίο η JP Morgan έθεσε στην North Asset Management έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Η North περιμένει από την JP Morgan να ανανεώσει την προσφορά της καθώς και να διευθετηθούν σχετικές λεπτομέρειες, έτσι ώστε η North να παρουσιάσει την προσφορά στο Διοικητικό της Συμβούλιο». Η χρηματιστηριακή εταιρεία στρέφεται και κατά των άλλων ενδιάμεσων, σημειώνοντας ότι «... επίσης περιμένει την απάντηση από άλλα εμπλεκόμενα στη συναλλαγή μέρη, τα οποία έχουν ήδη ειδοποιηθεί εγγράφως», προσθέτοντας με νόημα πως «ελπίζει ότι θα υπάρξει θετική έκβαση»!

Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε για τη δυστοκία της υπόθεσης και γι' αυτό ο Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ότι αν κάποιο από τα ταμεία που αγόρασαν δομημένα ομόλογα αποφασίσει στο μέλλον να το «σπάσει» πριν από τη λήξη του - και αφού πρώτα αποδείξει ότι έχει υποστεί ζημιές - το ελληνικό δημόσιο θα επωμιστεί τις ζημιές με την έκδοση νέων ομολόγων, προς αντικατάσταση των προβληματικών... Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ προκρίνει τη λύση της ανάληψης των ζημιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφήνοντας ανέπαφες τις χρηματιστηριακές εταιρείες που συμμετείχαν στο μεγάλο κόλπο των δομημένων.

Ο Γ. Κουρής

«Στοχοποιημένος από το σύστημα παραπληροφόρησης» δηλώνει ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κουρής, που όμως παραδέχεται ότι συμμετείχε ως διευθύνων σύμβουλος σε ΕΛΔΕ (χρηματιστηριακή εταιρεία) από το 2000 μέχρι το Φλεβάρη του 2004. Ο κυβερνητικός παράγοντας - εμπλέκεται στην υπόθεση με τα ομόλογα του δημοσίου - ισχυρίζεται ακόμη πως ελέγχθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις φορολογικές αρχές χωρίς να βρεθεί παράβαση της νομοθεσίας και ακόμη πως εταιρεία του έκλεισε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου «αφού τακτοποίησε όλες τις υποχρεώσεις της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ