Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΜΑΛ ΟΚΟΥΓΙΑΝ, ΓΓ ΤΟΥ ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Αν δε δείχναμε ψυχραιμία, θα είχαμε δεκάδες νεκρούς»

Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Ο Κεμάλ Οκουγιάν
Ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, μίλησε χτες στον «Ρ» για τα γεγονότα που αμαύρωσαν τους εορτασμούς για την Εργατική Πρωτομαγιά στη γείτονα χώρα.

«Αν δε δείχναμε ψυχραιμία και πειθαρχία θα είχαμε δεκάδες νεκρούς στα χτεσινά επεισόδια. Προσπαθούσαμε να αποσπάσουμε τη συναίνεση της κυβέρνησης, διαπραγματευόμασταν με τον κυβερνήτη της Ιστανμπούλ, Μουαμέρ Γκιουλέρ, για περίπου 15 μέρες. Από την προηγούμενη εμπειρία μας, πιστεύαμε ότι τελικά οι αρχές θα επέτρεπαν να πραγματοποιήσουμε την πορεία και την εκδήλωση στην πλατεία Ταξίμ, όπως είχαμε προαναγγείλει. Ομως αυτό που συνέβη σήμερα (χτες) ήταν τρομακτικό. Εφεραν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας από την Αγκυρα και άλλες περιοχές της χώρας. Σταματούσαν λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές, διέλυαν προσυγκεντρώσεις, έκαναν μαζικές επιθέσεις. Χρησιμοποίησαν χημικά σε μαζική κλίμακα, και όποιο άλλο μέσο διέθεταν, σε κλίμακα που δεν έχουμε ξαναδεί. Καταφέραμε, ορισμένοι από εμάς, να φθάσουμε στην Ταξίμ, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Προκλήθηκε απίστευτο χάος σ' όλη την πόλη. Παρέλυσαν τα πάντα - συγκοινωνίες, μετρό, λεωφορεία, τα πάντα. Συνέλαβαν 600-640 μέλη του κόμματός μας μόνο, χώρια τους εκατοντάδες ακόμη. Ενα μέλος του κόμματός μας τραυματίστηκε σοβαρά, έχει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σύμφωνα με γιατρούς μπορεί να έχει εγκεφαλική αιμορραγία... άλλοι τουλάχιστον είκοσι έως τριάντα διαδηλωτές έχουν σπασμένα χέρια, πόδια, πολλοί ακόμη αντιμετώπισαν αναπνευστικά και άλλα προβλήματα.

» Δε θα το αφήσουμε έτσι. Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, και η DISK, η συνδικαλιστική οργάνωση, θα πάμε αύριο το πρωί στο δικαστήριο για να προσφύγουμε κατά της κυβέρνησης γι' αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις. Ξαναλέω ότι, αν δε δείχναμε μεγάλη πειθαρχία, θα είχαμε πολλά θύματα! Και δεν αποτελούν δικαιολογία το πολιτικό κλίμα και οι φήμες περί "πραξικοπήματος"...

» Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, νομίζουμε ότι μετά την κρίση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου ως άκυρης από το ανώτατο δικαστήριο, είναι σχεδόν αναπόφευκτη η προκήρυξη εκλογών. Ηδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα οριστούν για τα τέλη Ιούνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο λαό και στο ΚΚ της Τουρκίας (2022-06-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις (2013-06-07 00:00:00.0)
Ξανά μαζικά στην πλατεία Ταξίμ (2011-05-03 00:00:00.0)
Η πλατεία σύμβολο (2008-05-04 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα με όργιο καταστολής (2007-05-02 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές (2007-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ