Τετάρτη 2 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αιματοκύλισμα με όργιο καταστολής
  • Βάρβαρη επέμβαση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών της Αριστεράς στην πλατεία Ταξίμ
  • Το ΚΚ Τουρκίας και τα ταξικά συνδικάτα καταφεύγουν σήμερα στη δικαιοσύνη

Με όλα τα μέσα κατά των διαδηλωτών η αστυνομία

Associated Press

Με όλα τα μέσα κατά των διαδηλωτών η αστυνομία
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Τουλάχιστον 1.100 διαδηλωτές, εξ αυτών τουλάχιστον 600 μέλη του ΚΚ Τουρκίας (TKP), συνέλαβαν χτες οι δυνάμεις καταστολής της Τουρκίας, οι οποίες επιτέθηκαν μαζικά, με απίστευτη αγριότητα, στις οργανώσεις της Αριστεράς και τα μέλη ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη, που συγκεντρώθηκαν και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία με προορισμό την πλατεία Ταξίμ.

Χτες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη σφαγή της Πρωτομαγιάς του 1977 - όταν παρακρατικοί με την κάλυψη της αστυνομίας σφάγιασαν πάνω από 30 διαδηλωτές παρουσία Τούρκων πρακτόρων της CIA σε «συντονιστικό» ρόλο - και η Αριστερά είχε εξαγγείλει ότι θα τιμούσε την επέτειο.

Ο ισλαμιστής κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ, όμως, είχε αποφασίσει και διατάξει να απαγορευτεί κάθε εκδήλωση στην κεντρική πλατεία και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των κομμάτων της Αριστεράς να αλλάξει στάση, επέμεινε, δίνοντας νομιμοφάνεια και άλλοθι στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να προβούν στο χτεσινό εκτεταμένο κατασταλτικό όργιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κλήθηκαν ειδικές μονάδες από την Αγκυρα για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Και τι δε χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις αυτές: Δακρυγόνα σε μαζική κλίμακα, πράγμα που σαφώς είχαν προμελετήσει (όλοι οι αστυνομικοί ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες), ειδικά χημικά σπρέι, οχήματα με κανόνια νερού, γκλομπ, ασπίδες, αύρες, ελικόπτερα... οι εικόνες των αστυνομικών να χτυπούν επανειλημμένα, με γκλομπς και ασπίδες, τα κεφάλια διαδηλωτών που συνελάμβαναν χωρίς αυτοί να δίνουν αφορμή ή να αντιδρούν, ήταν επαναλαμβανόμενες. Παρ' όλ' αυτά, περίπου 300 διαδηλωτές κατάφεραν να φθάσουν και να παραμείνουν για λίγο στην Ταξίμ, ενώ συνδικαλιστές άφησαν γαρίφαλα στο σημείο όπου σκοτώθηκαν οι αγωνιστές. Η αστυνομία επιτέθηκε μανιασμένα στους διαδηλωτές ξανά, προβαίνοντας εκ νέου σε μαζικές συλλήψεις. Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των τραυματιών - οι εικόνες που μεταδόθηκαν δείχνουν δεκάδες. Οι αρχές έκαναν λόγο για μόλις έναν σοβαρά τραυματισθέντα. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν δήλωσε (βλ. σε διπλανή στήλη) ότι πρόκειται για μέλος του ΤΚΡ, που έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ μίλησε και για πολλούς τραυματίες με σπασμένα άκρα και άλλα τραύματα, συνολικά μεταξύ 20 και 30.

Λίγο πριν το χτύπημα στην Ταξίμ
Λίγο πριν το χτύπημα στην Ταξίμ
Οι συγκοινωνίες παρέλυσαν, καθώς οι αρχές έκλεισαν κεντρικούς δρόμους, ακύρωσαν δρομολόγια του (μικρού) υπογείου, των λεωφορείων και πλοίων, μετατρέποντας την τουρκική οικονομική πρωτεύουσα σε κόλαση από πλευράς κυκλοφορίας.

Μέσα στο εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό των ημερών - με το ανώτατο δικαστήριο να παρεμβαίνει, μετά την ουσιαστική εντολή που έλαβε από το στρατό (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 15) για να ακυρώσει την ανάδειξη ισλαμιστή προέδρου από τη Βουλή, κρίνοντας άκυρη τη διαδικασία, και όλα τα ενδεχόμενα να «δείχνουν» πρόωρες εκλογές - οι χτεσινές ταραχές ήταν περίπου αναμενόμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία εμπόδισε εξ αρχής τηλεοπτικά συνεργεία να στήσουν δορυφορικά πιάτα για ζωντανές συνδέσεις, γνωρίζοντας τι θα επακολουθούσε... Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι στη διαδήλωση της Κυριακής - από τους «οπαδούς του κοσμικού κράτους» εναντίον της υποψηφιότητας Γκιουλ - δεν άνοιξε μύτη...


Τούρκοι αγωνιστές σε καράβι που τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη πριν το χτύπημα
Τούρκοι αγωνιστές σε καράβι που τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη πριν το χτύπημα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ