Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Αρχισαν να μοιράζουν τα... τέλη του αγωγού

Εντονη η προσπάθεια της κυβέρνησης, και όχι μόνο, να καλλιεργήσει προσδοκίες για τις ευμενείς επιπτώσεις από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Παρά την επίπλαστη ομοφωνία που προσπάθησαν να εμφανίσουν οι αιρετοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, φαίνεται ότι ο εργαζόμενος λαός του Εβρου αλλά και όλης της Θράκης, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που τελικά θα προκύψουν. Στη σύσκεψη φορέων που έγινε την Κυριακή στον Εβρο, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κοινοπραξίας («ΕΛΠΕ ΑΕ», Ομιλος «Λάτση» και Ομιλος «Προμηθέας»), των ιδιωτικών εταιρειών που θα συμμετέχουν στο έργο, αλλά και οι αιρετοί εκπρόσωποι του δικομματισμού, προσπάθησαν να καλλιεργήσουν προσδοκίες μιλώντας για ανάπτυξη που θα φέρει απασχόληση, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση του τουρισμού.

Μάλιστα, για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση άρχισαν από τώρα να... μοιράζουν τα εκατομμύρια από τα τέλη διέλευσης που θα εισπράττονται ανά έτος και θα αποδίδονται - όπως έχει ειπωθεί - στην περιοχή της Θράκης (κύρια στον Εβρο). Ζητούν τη συναίνεση για ένα έργο που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει ούτε ποια θα είναι η οριστική χάραξη του αγωγού (135 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους), ούτε πού θα γίνουν οι αποθήκες καυσίμων και τα αντλιοστάσια συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων, ούτε πού θα γίνουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις και οι εξέδρες για τη φόρτωση των πλοίων. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ και ήδη εξασφαλίζονται οι σχετικές επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις. Ως μόνο βέβαιο λοιπόν αναδεικνύεται πώς θα ωφεληθούν οι ιδιωτικές εταιρείες που θα εμπλακούν στην κατασκευή, στη λειτουργία του έργου, στη διακίνηση του πετρελαίου κλπ.

Για τους κατοίκους, τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, θα προκύψουν επιπτώσεις αρνητικές. Οπως αναφέρθηκε και στη σύσκεψη, οι 500 θέσεις εργασίας που υπόσχονται κατά την κατασκευή και οι 250 κατά τη λειτουργία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν όσες θα χαθούν από άλλους τομείς. Π.χ. αναμένεται να χαθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον θνησιγενή τουρισμό, ενώ κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά και οι 300 οικογένειες παράκτιων αλιέων που ζουν αποκλειστικά από τη θάλασσα. Ενώ η δέσμευση ότι θα προστατευθεί το περιβάλλον, ακούγεται αστεία, όταν καθημερινά αποκαλύπτονται καταστροφικές επιπτώσεις από τη δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου που λειτουργεί με τις πλάτες και την ανοχή των κυβερνήσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε στη σύσκεψη ο Χ. Τρέλλης, εκπρόσωπος της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, σημειώνοντας προηγούμενα ότι το Κόμμα αναγνωρίζει την προφανή σημασία εναλλακτικών λύσεων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου για μια χώρα ενεργειακά εξαρτημένη.

Οπως είπε, εκτός όλων των άλλων επιπτώσεων, η περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο των ανταγωνισμών μεταξύ ρώσικου, αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων με ορατό τον κίνδυνο των τεχνητών κρίσεων από τους υποτακτικούς τους στην περιοχή. Και κάλεσε το λαό να παλέψει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της διεξόδου, που βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία και στη λαϊκή οικονομία, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αξιοποιεί τις ενεργειακές πηγές και υποδομές προς όφελος των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ