Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις εκλογές στην ΤΕΔΚΝΑ

Να επαναληφθούν με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες οι εκλογές της ΓΣ της ΤΕΔΚΝΑ για την ανάδειξη του ΔΣ και των αντιπροσώπων της στην ΚΕΔΚΕ, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Βέρα Νικολαΐδου.

Περιγράφοντας το πρόβλημα, οι βουλευτές υπογραμμίζουν σχετικά με τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 19 Απρίλη 2007: «Η εκλογική διαδικασία στηρίχτηκε σε απάντηση - γνωμοδότηση (20948/18-4-2007) του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και μπορεί να χαρακτηριστεί απαράδεκτη, αφού:

1. Διατείνεται ότι πουθενά από τις οικείες διατάξεις δεν προκύπτει η αναγκαιότητα ύπαρξης για κάθε παράταξη διαφορετικού ψηφοδελτίου για την εκλογή των μελών των δύο οργάνων. Αντίθετα, θα έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα από πού προκύπτει η αναγκαιότητα ενός ψηφοδελτίου, αφού πρόκειται για την εκλογή διαφορετικών οργάνων. Είναι καθιερωμένη πρακτική η ύπαρξη διαφορετικών ψηφοδελτίων στις αντίστοιχες εκλογές σωματείων και ενώσεων προσώπων και αν χρειαζόταν παρέκκλιση θα έπρεπε να υπάρχει ρητή αναφορά, κάτι που δεν υπάρχει. Υποστηρίζεται έτσι ο απαράδεκτος περιορισμός του ψηφοφόρου να μην μπορεί να επιλέξει υποψηφίους από διαφορετικές παρατάξεις για κάθε όργανο και ο μεμονωμένος υποψήφιος να του απαγορεύεται να ψηφίσει για το όργανο που δεν είναι υποψήφιος.

2. Στην ίδια απάντηση - γνωμοδότηση υπάρχει η προτροπή - εντολή, ουσιαστικά, να μην εφαρμοστεί η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία απαιτείται ο υπολογισμός διαφορετικού μέτρου για την εκλογή των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, αφού η εκλογή των μελών των δύο οργάνων είναι διαφορετική διαδικασία. Δηλαδή, ο γενικός γραμματέας υποστηρίζει ότι ένας συνδυασμός εάν δεν εκλέξει ούτε ένα μέλος στο ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ δεν μπορεί να έχει, ανεξάρτητα από τη δύναμή του, εκπροσώπους στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ».

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα πάρουν για την ανατροπή αυτής της, παρά το νόμο, γνωμοδότησης, ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές στην ΤΕΔΚΝΑ με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες χωρίς περιορισμούς στην επιλογή και τη δυνατότητα ψήφου από κάθε σύνεδρο, αλλά και δυνατότητα έκφρασης της κάθε παράταξης στα δύο όργανα σύμφωνα με τη δύναμή της;
  • Υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου η αλλαγή του αντιδημοκρατικού πλαισίου του ΠΔ 48/1999, ώστε οι εκπρόσωποι κάθε δήμου στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ να εκλέγονται αναλογικά και σύμφωνα με τη δύναμη που κατέγραψαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ