Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ξενοδοχεία ακόμα και στον Ολυμπο!

Κάθε σπιθαμή γης παραδίδεται στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Οι παραλίες και τα βουνά της χώρας παραδίδονται στο τουριστικό κεφάλαιο
Οι παραλίες και τα βουνά της χώρας παραδίδονται στο τουριστικό κεφάλαιο
Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με το οποίο ουσιαστικά προωθείται η μετατροπή της χώρας μας σε ένα... απέραντο ξενοδοχείο, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας από το τουριστικό κεφάλαιο για την επόμενη 15ετία.

Τυπικά, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες μορφές τουριστικών εγκαταστάσεων σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης (από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις μικρότερες βραχονησίδες, από τις προστατευόμενες περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ», ως τις πεδινές αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας). Παντού «φωτογραφίζονται» επενδυτικά συμφέροντα, των οποίων το Ειδικό Χωροταξικό επιχειρεί να «λύσει τα χέρια», παρακάμπτοντας οποιοδήποτε εμπόδιο για την υλοποίησή τους...

Αλλωστε ο υπουργός εκ προοιμίου τόνισε ότι ανάμεσα στους βασικούς του στόχους είναι: «Η θεματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας, με πολιτικές που εμπλουτίζουν το προϊόν και ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τη συγκέντρωση των επενδύσεων στον τουρισμό. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με την προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις. Η προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν στη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών τουριστικών επενδύσεων».


ICON

Ειδικότερα:

  • Για τις ήδη κορεσμένες τουριστικά περιοχές προβλέπεται η ακόμη μεγαλύτερη τουριστικοποίησή τους με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην κατασκευή πολυτελών τουριστικών μονάδων 4 και 5 αστέρων. Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η εκτός σχεδίου δόμηση τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές αυτές, με την προϋπόθεση της αρτιότητας των 15 στρεμμάτων και της μέγιστης πυκνότητας των 6 κλινών ανά στρέμμα.
  • Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα, ενώ προβλέπονται και περιοχές με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τόσο σε πολλά νησιά όσο και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας μνημεία της φύσης (π.χ. Δαδιά, Κερκίνη, Βέρμιο, Καστοριά, Φλώρινα - Πρέσπες, Βόρεια Πίνδος, Ολυμπος, Ορεινοί όγκοι Στερεάς Ελλάδας Πελοποννήσου και Κρήτης). Στις περιοχές αυτές καθορίζεται μάλιστα και μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω από τους οικισμούς για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά και γύρω από τα υπάρχοντα χιονοδρομικά κέντρα. Το όριο αρτιότητας στις περιοχές αυτές είναι τα 8 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 6 κλίνες ανά στρέμμα.
  • Δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων σε περιοχές όπου κυριαρχούν άλλες χρήσεις (π.χ. πομακοχώρια, Αγραφα κ.ά.), όπου η αρτιότητα ορίζεται σε 4 στρέμματα.
  • Ενισχύονται οι τάσεις για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με όριο αρτιότητας τα 15 στρέμματα.
  • Στα νησιά επιτρέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι 100 κλίνες, εκτός Κέρκυρας, Κρήτης και Ρόδου, όπου επιτρέπονται ακόμη περισσότερες. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική εκμετάλλευση των βραχονησίδων, όπου θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στο 2% της συνολικής τους έκτασης.
  • Σε όλες τις παράκτιες περιοχές δημιουργείται ζώνη 200 μέτρων από την ακτή, όπου δε θα επιτρέπονται ασύμβατες με τον τουρισμό χρήσεις. Παράλληλα, ορίζεται ως ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού τα 50 έως 100 μέτρα, ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους.
  • Παρέχεται το δικαίωμα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων ακόμη και στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ.
  • Προωθούνται επίσης: Ο συνεδριακός τουρισμός, η κατασκευή 17 νέων γηπέδων γκολφ σε όλη τη χώρα, προβλέπεται η κατασκευή πληθώρας μαρίνων, ειδικές δράσεις για το λεγόμενο θρησκευτικό τουρισμό (Μετέωρα, Πάτμος, Αγιο Ορος κ.ά.), η ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού, καταδυτικού τουρισμού και τουρισμού της φύσης σε προστατευόμενες περιοχές
  • Τέλος, δημιουργούνται και νομοθετικά μηχανισμοί για την ανάπτυξη σύνθετων μεγάλων τουριστικών μονάδων (ξενοδοχειακές μονάδες και ταυτόχρονα ανέγερση οικισμών προς πώληση), σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις παρέχεται μάλιστα ως χάρισμα υψηλότερος συντελεστής δόμησης!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ