Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παράδειγμα του Γράμμου παρακαταθήκη στην πάλη κατά της νέας τάξης

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γράμμο προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ

«Οτρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ ανεξάρτητα από την έκβασή του ήταν δίκαιος, λαϊκός, επαναστατικός, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός, ταξικός αγώνας. Αποτελεί ανεκτίμητο πολιτικό κεφάλαιο για το προοδευτικό, το εργατικό και λαϊκό κίνημα που είναι ο συνεχιστής των δημοκρατικών παραδόσεων». Με τα λόγια αυτά ο Σπύρος Χαλβατζής, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εξήρε τον αγώνα του ΔΣΕ, συνοψίζοντας τα όσα είχε προαναφέρει γι' αυτόν.

Ο Σπ. Χαλβατζής άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στη μάχη του Γράμμου, «μία από τις ηρωικότερες του αγώνα του ΔΣΕ και ίσως η πιο θανατηφόρα», όπως τη χαρακτήρισε. Υπογράμμισε πως το δίδαγμα του Γράμμου παραμένει στην ιστορία, φωτίζοντας τον αγώνα του λαού και δεν είναι άλλο από το ότι «όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος, καμιά δύναμη δεν μπορεί να τον αναχαιτίσει».

Εκτενή αναφορά έκανε και στις προσπάθειες του λαϊκού κινήματος για να επιτευχθεί η συμφιλίωση του λαού, προσπάθειες όμως που προσέκρουσαν στην αποφασιστική αντίδραση των Αμερικανών, οι οποίοι επιδίωκαν από κοινού με την αστική τάξη της χώρας, και αξιοποιώντας τόσο φασιστικές όσο και κεντρώες δυνάμεις, να συντρίψουν το λαϊκό κίνημα. Αλλά, όπως τόνισε ο ομιλητής: «... και στις πιο δύσκολες συνθήκες δε σταμάτησαν οι λαϊκές δυνάμεις να δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματα του λαού, για την κοινωνική απελευθέρωση».

Το ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια

«Περνώντας» στο σήμερα, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε: «Και στις σημερινές συνθήκες το ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια, την πάλη, τον αγώνα του. Δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων. Επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης.

Η σημερινή κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, αλλά και η αντίστοιχη δράση των δυνάμεων της άρχουσας τάξης, η αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων, η όξυνση των αντιθέσεων, που στην πορεία αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, υποχρεώνουν το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα σε πιο αποτελεσματική δράση, σε ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων, αλλά και στην τόνωση των υγειών χαρακτηριστικών και αντισωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Ανοιξε η «βεντάλια» της επίθεσης

Για την αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση σε μια σειρά από τομείς, σημείωσε: «Τούτο το καλοκαίρι άνοιξε η βεντάλια της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας σε όλη τη γραμμή.

Πριν απ' όλα είναι η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στα κατακτημένα με αγώνες και αίμα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.

Γίνεται προσπάθεια να σαρωθούν όλα όσα κατάκτησε το εργατικό κίνημα. Θέλουν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, το 8ωρο, το 7ωρο, το πενθήμερο, το σταθερό χρόνο εργασίας, υπονομεύουν συστηματικά τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Ολα θέλουν να τα ρίξουν στον Καιάδα της νέας τάξης, στις μυλόπετρες της παγκοσμιοποίησης για ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη των πολυεθνικών, για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια της αστικής τάξης.

Δεύτερο, είναι η επίθεση στο δικαίωμα των εργαζομένων στην Υγεία.

Με τα νέα μέτρα για την υγεία επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση νέων τομέων και τμημάτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Είναι εντελώς ανθυγιεινή η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολιτική για τη δημόσια Υγεία.

Με την προώθηση αυτών των μέτρων θα κατακρημνίσουν και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Μειώνουν δραστικά τις κρατικές δαπάνες για την υγεία. Εισάγουν το νόμο της αγοράς και του κέρδους και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταθέτει τη δική της ευθύνη για τη χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η επαρχία ερημώνει από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τελικά, θα κρατήσουν την ταμπέλα στο δημόσιο σύστημα υγείας και θα αλλάξουν, ιδιωτικοποιώντας, μεγάλο μέρος από το περιεχόμενό του».

Ανοιχτό το μέτωπο της παιδείας

«Τρίτο - συνέχισε - ανοιχτό μέτωπο είναι η επέλαση στην Παιδεία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σκληρή ταξική επίθεση, με στόχο τη δημιουργία ημιμαθών νέων που θα είναι κατάλληλοι για "απασχολήσιμοι", για να δουλεύουν, όσοι καταφέρνουν να βρουν δουλιά με όρους και προϋποθέσεις που ανήκουν στην προηγούμενη πεντηκονταετία.

Τα αποτελέσματα των τελευταίων εξετάσεων επιβεβαιώνουν όλα όσα είχε καταγγείλει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Οτι, δηλαδή, η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην παιδεία δεν κάνει άλλο τι από το να διώχνει από τα σχολειά, από το Γυμνάσιο και Λύκειο, τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι αριθμοί είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Περισσότερα από 65.000 παιδιά έφυγαν, ουσιαστικά εκδιώχτηκαν, μέσω της βαθμολογίας από το Λύκειο τα τελευταία χρόνια.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση θα περιοριστούν τα φροντιστήρια, κατακρημνίστηκε με ισχυρό γδούπο. Στα δύο τελευταία χρόνια όχι μόνον αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν φροντιστήρια, αλλά έφτασαν οι μαθητές να ξεκινάνε το φροντιστήριο από το Δημοτικό Σχολείο.

Είναι κι αυτό ένα επίτευγμα του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ με βάση τις εντολές της ΕΕ».

Προς «ακρωτηριασμό» τα λαϊκά δικαιώματα

«Τέταρτο και πολύ μεγάλο κεφάλαιο» χαρακτήρισε ο Σπ. Χαλβατζής το θέμα της «τρομοκρατίας», για το οποίο τόνισε: «Αυτή χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και από την κυβέρνηση για να χτυπηθεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Οι "αντιτρομοκρατικοί" νόμοι επεξεργάζονται, ώστε να μπορούν εύκολα να ακρωτηριάσουν δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Ηδη καθαρογράφεται η νέα συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ετσι βλέπουμε τους διεθνείς εγκληματίες, που μακελεύουν λαούς και χώρες, τους πειρατές όχι μόνον των θαλασσών, αλλά και των αιθέρων και της στεριάς, να επιβάλλουν τους όρους τους.

Και οι όροι αυτοί είναι όροι επικυρίαρχων.Και η κυβέρνηση υποτακτικά όχι μόνον τους αποδέχεται, αλλά σπεύδει να εφαρμόσει τις εντολές και οδηγίες των Αμερικανών.Υπάρχει άμεσος ο κίνδυνος αγωνιστές που παλεύουν για το ψωμί και το μεροκάματο, για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία, να συναντάνε στην είσοδο του σπιτιού τους πράκτορες του FBI ή της CIA με συνοδεία Ελλήνων αστυνομικών ή και μόνοι τους να συλλαμβάνονται, να ανακρίνονται κλπ., κλπ.

Η χώρα γυρνά πενήντα χρόνια πίσω με αυτή τη συμφωνία. Κι αυτό δεν είναι κάτι που βρίσκεται στα μυαλά, στη φαντασία κάποιων καχύποπτων, αλλά μια πραγματικότητα. Αυτό άλλωστε οδήγησε και δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν Ερώτηση στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και να ζητάνε διευκρινίσεις για τη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί σε λίγες μέρες».

Να μη λείψει κανείς από το αγωνιστικό προσκλητήριο

Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Η ενότητα, η συσπείρωση, το μαζικό αντιπάλεμα αυτών των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης μας αφορά όλους. Κανένας δεν πρέπει να λείψει από το αγωνιστικό προσκλητήριο της αντίστασης, της πάλης, της αντεπίθεσης ενάντια στην υπογραφή και την εφαρμογή των οδηγιών της νέας τάξης.

Επειδή εμείς, μαζί με πολλούς άλλους, αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλα αυτά. Επειδή δρούμε για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, για να μην περάσουν αντιλαϊκές επιλογές. Επειδή στοχεύουμε στην κοινή δράση για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου πάλης, η κυβέρνηση ενεργοποιεί και ενισχύει καθημερινά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Σκέφτονται ακόμα και τις διαβόητες "αύρες" να ξαναβγάλουν στους δρόμους για να χτυπάνε πιο αποτελεσματικά τις λαϊκές εκδηλώσεις για το ψωμί και το μεροκάματο, ενάντια στην ανεργία, για την παιδεία και τη μόρφωση των παιδιών, για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία».

Σε πλήρη δράση οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

«Δε μας παραξενεύουν όλα αυτά - σημείωσε - γιατί οι μηχανισμοί της αστικής τάξης ποτέ δεν έπαψαν να επιτίθενται στο οργανωμένο εργατικό κίνημα. Αλλωστε, εδώ και καιρό αναπτύσσεται μια συνολικότερη επίθεση κατά του ΚΚΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες δράσης του.

Πολύ συχνά υποστηρίζουν ότι είμαστε μακριά από την πραγματικότητα. Αλλοι πως είμαστε "καθυστερημένοι" γιατί δεν προσαρμοζόμαστε στη μίζερη πραγματικότητα, γιατί δεν υποτασσόμαστε, όπως υποτάχτηκαν άλλοι στη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού.

Γι' αυτό ενεργοποιούνται άνθρωποι και μηχανισμοί ενάντια στο εργατικό κίνημα και στο ΚΚΕ. Γι' αυτό το Οργανωτικό του ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει ως πρώτο στόχο του το ΚΚΕ. Οχι σε ό,τι αφορά την ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, αλλά με μια συστηματική προσπάθεια κατασυκοφάντησης της ενωτικής του πολιτικής.

Πιστεύουν ότι με την υπονόμευση της πολιτικής του ΚΚΕ θα δημιουργήσουν εμπόδια, θα ρίξουν αναχώματα, ώστε αυτοί που προσεγγίζουν την πολιτική και τις θέσεις του, να δυσκολεύονται να προσπελάσουν.

Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι απλοί άνθρωποι που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ, οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με τη λογική της υποταγής στη νέα τάξη των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών. Πολιτική που ενστερνίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη εκείνη που θέλει και μπορεί να αντιπαλέψει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Την πολιτική που όχι μόνον ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, αλλά αποδεχόμενη τη λογική της νέας τάξης, δέχεται τη διχοτόμηση του Αιγαίου, τη "λύση" του Κυπριακού στη βάση των συμφερόντων των Ευρωαμερικανών.

Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ και η ενωτική του πολιτική μπορεί σήμερα να αποτελέσει τη βάση μιας ευρύτερης εργατικής, λαϊκής δυναμικής συσπείρωσης.

Γι' αυτό κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να την αποτρέψουν».

Χρέος μας η συνέχιση της πάλης

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής, αφού σημείωσε πως για όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι χρειάζεται ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλλά και δραστήρια ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική παρέμβαση, υπογράμμισε:

«Τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, του λαού και της χώρας οξύνονται καθημερινά. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στις κατακτήσεις είναι σαρωτική. Η νέα τάξη είναι παρούσα. Η αντίσταση, η αντεπίθεση, η ενότητα, η πλατιά συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων είναι στο κέντρο της προσοχής του ΚΚΕ. Η οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης μόνον έτσι μπορεί να προωθείται.

Τα διδάγματα και του αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ αυτό δείχνουν. Μέσα στη φωτιά του αγώνα διαμορφώθηκαν αγωνιστές με βαθιά αγάπη για το λαό και την πατρίδα. Πηγή της δύναμής τους ήταν η πίστη στο δίκαιο αγώνα, η συνέπεια στο καθήκον, η βαθιά συναίσθηση υψηλών ιδανικών.

Το παράδειγμα των υπερασπιστών του Γράμμου αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη στην πάλη και την αντίσταση ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων", ενάντια στις επιβουλές της, για μια καλύτερη ζωή, για μια δίκαια κοινωνία.

Χρέος μας, λοιπόν, να συνεχίζουμε στη βάση της ενότητας, της συσπείρωσης, της πάλης για τη δικαίωση και αυτών των αγωνιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ