Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Στις λεωφόρους του μέλλοντος»...

Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας τίμησαν τους 200 ήρωες κομμουνιστές της Καισαριανής

«Κάπα Κάπα Εψιλον / Τρία κόκκινα γράμματα / Σεμνή υπογραφή του λαού μας / Στις λεωφόρους του μέλλοντος / Ο δρόμος φεύγει γρήγορα / Η ιστορία δε γυρίζει πίσω (...) Σύντροφοι, το πιο τρανό τραγούδι που έμαθα / Αυτό που τραγουδάμε όλοι μαζί / Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που απήγγειλε ο ηθοποιός Β. Κολοβός, γέμισε τις καρδιές όσων βρέθηκαν, προχτές, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές ήρωες, που εκτελέστηκαν απ' τους γερμανοφασίστες κατακτητές. Λίγο πριν το ποίημα «Πρωτομαγιά 1944», του Κώστα Βάρναλη, θύμισε τη θυσία των 200: «Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα, / μόν' ήρθαν μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι. Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ' όλους / κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος...».

Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας έδωσαν και φέτος το «παρών», στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10 π.μ., στην πλατεία της Καισαριανής, και με σημαίες και λάβαρα πορεύτηκαν έως τον ηρωικό τόπο του Σκοπευτηρίου. Αμέσως ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων απ' την ΚΕ του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ, την ΕΕΔΥΕ κ.ά. «Τούτος ο τόπος που βρισκόμαστε σήμερα είναι τόπος μαρτυρίου, το χώμα είναι ποτισμένο με αίμα ανθρώπων που πάλεψαν για να ξημερώσουν στον τόπο μας καλύτερες μέρες, εμπνευσμένοι απ' τα κομμουνιστικά ιδανικά και αξίες», υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως το Σκοπευτήριο «είναι κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας, κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας», και πρόσθεσε: «Η στάση τους μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει, να διδάσκει, να ατσαλώνει και να μαχητικοποιεί στις σημερινές συνθήκες, με τις διαφορετικές δυσκολίες που παρουσιάζονται». Στη συνέχεια συνέδεσε τη θυσία των 200 με τις σημερινές υποχρεώσεις των κομμουνιστών και κάλεσε τους εργαζόμενους «να προτάξουν τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους για μια αξιοπρεπή ζωή, που τους την κλέβουν καθημερινά, χρόνια τώρα».

Πριν από τον Θ. Γκιώνη χαιρετισμό απηύθυνε η Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία υπογράμμισε: «Οι νέοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες νιώθουν περηφάνια και χρέος για τους 200 της Καισαριανής. Παλεύουμε - συνέχισε - για να κρατάμε ψηλά και σταθερά το νήμα που μας ενώνει με όσους θυσιάστηκαν. Διδασκόμαστε και διαπαιδαγωγούμαστε. Τη στιγμή που εξελίσσεται μια τεράστια επίθεση στη ζωή και τη συνείδηση της νεολαίας, μαθαίνουμε κι εμείς, στην ΚΝΕ, να κρατάμε όρθιο το κεφάλι όπως και αυτοί». Την εκδήλωση τιμής έντυσαν με τραγούδια η Σύλβια Καπερνάρου, η ορχήστρα και η χορωδία της ΚΝΕ. Τα ονόματα των 200 κομμουνιστών ακούστηκαν ένα ένα. Αμέσως μετά οι φωνές των παραβρισκόμενων ενώθηκαν: «Επέσατε θύματα...». ΑΘΑΝΑΤΟΙ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ