Τρίτη 8 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Νέα όπλα κατά διαδηλωτών

Εξετάζεται η χρήση σφαιρών από καουτσούκ

«Σε επίπεδο προβληματισμού, ως σκέψη ακόμη αλλά το εξετάζουμε, είναι να χρησιμοποιηθούν χρωμοσφαιρίδια ή σφαίρες από καουτσούκ εναντίον διαδηλωτών ή χούλιγκαν, εφόσον κριθεί απαραίτητο».

Αυτά δήλωσε, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, επιβεβαιώνοντας έτσι παλιότερα ρεπορτάζ εφημερίδων για «βελτίωση» του οπλοστασίου της ΕΛ.ΑΣ. ενάντια σε όσους συμμετέχουν σε συλλαλητήρια. Χαρακτηριστικό είναι πως αυτά τα ρεπορτάζ διαψεύδονταν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει όπλα που εκτοξεύουν μη συμβατικές σφαίρες. Το πρώτο υπόρχει στο οπλοστάσιό της από τη δεκαετία του 1980 και εκτοξεύει στρογγυλές βολίδες από λάστιχο. Βρίσκεται στις αποθήκες για να χρησιμοποιείται για την καταστολή στάσεων σε φυλακές. Το χειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένος υπαξιωματικός και είναι επικίνδυνο αν κάποιο άτομο βληθεί από απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΑΤ το καλοκαίρι του 2003 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, οι συσκευές εκτόξευσης χημικών έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πλαστικών σφαιρών κυλινδρικού σχήματος με χαμηλή κινητική ενέργεια. Οι αστυνομικές δυνάμεις διαθέτουν και ειδικά φυσίγγια κρότου, ενώ υπάρχει μικρός αριθμός τυφεκίων που εκτοξεύουν χρωμοσφαίρες για το «μαρκάρισμα» διαδηλωτών.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τον εφοδιασμό των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. με όπλα εκτόξευσης ελαστικών σφαιρών κατά τα πρότυπα των γαλλικών CRS.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ