Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Το «κυνήγι μαγισσών» προχωράει

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Τη νομιμότητα ή όχι του λεγόμενου νόμου περί «αποκομμουνιστικοποίησης» της Πολωνίας καλείται να εξετάσει και να βγάλει την απόφασή του μέχρι την επόμενη εβδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, μετά το αίτημα που κατέθεσε το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας» που υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες «με έναν κατακριτέο τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μάρτη, θα διερευνηθούν τα φρονήματα εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών, που έχουν γεννηθεί πριν την 1η Αυγούστου του 1972. Οι περίπου 700.000 Πολωνοί θα υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις «φρονημάτων», ενώ όσοι κριθούν «ένοχοι» ή αποκαλυφθεί ότι είπαν ψέματα, αντιμετωπίζουν την πιθανότητα απόλυσης και τον αποκλεισμό τους από δημόσιες θέσεις για 10 χρόνια.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας το παράδειγμα της Εσθονίας, η κυβέρνηση της Πολωνίας ετοιμάζει νομοσχέδιο - το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του Ιούνη - που θα δίνει το «ελεύθερο» στις τοπικές αρχές να ξηλώνουν μνημεία που «υμνούν την κομμουνιστική δικτατορία και τη σοβιετική κατοχή» όπως αναφέρουν. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας, δηλώνει ότι προτίθεται να διατηρήσει μνημεία που τιμούν τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ