Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα σφαγή αμάχων, μετά τις «συγγνώμες»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Για τρίτη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι σφαγές αμάχων, που όλο και πυκνώνουν: Αεροπορικός βομβαρδισμός του ΝΑΤΟ στοίχισε χτες τις ζωές 21 αμάχων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και πάλι στη Χελμάντ, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς» επικαλούμενο ανακοίνωση της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ και τον κυβερνήτη της νότιας αφγανικής επαρχίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις πηγές αυτές, ο βομβαρδισμός σάρωσε ένα χωριό στην περιοχή Σανγκίν.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ένας Αμερικανός συνταγματάρχης, ο Τζον Νίκολσον, πήγε με μια επιστολή «συγγνώμης» και 2.000 δολάρια για κάθε νεκρό άμαχο στις κηδείες 19 αμάχων που σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά την 4η Μάρτη. Σύμφωνα με τον Νίκολσον, οι πεζοναύτες που άνοιξαν πυρ νόμιζαν ότι αντιμετώπιζαν τον εχθρό μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή τους. Ο συνταγματάρχης είπε ότι «ντρέπεται» και «λυπάται» για το γεγονός ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν «αθώους Αφγανούς». Τις τελευταίες εβδομάδες οι άμαχοι νεκροί πλησιάζουν τους 100.

Κατά τα λοιπά: Βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε στην επαρχία Πάκτικα, σκοτώνοντας τρεις αμάχους χτες, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του και αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σκότωσαν 64 φερόμενους ως Ταλιμπάν σε επιχείρηση στη Χελμάντ, οδηγός των Ηνωμένων Εθνών σκοτώθηκε στην Κανταχάρ ενώ μετέβαινε στην εργασία του και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από επιθέσεις.

Μία ακόμη απώλεια μετρούσαν χτες οι δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν: Ενας στρατιώτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε σε μάχη με Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ.

Τέλος, η γερουσία του Αφγανιστάν κάλεσε την Τρίτη την κυβέρνηση Καρζάι να προχωρήσει σε άμεσες συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και άλλες δυνάμεις οι οποίες της αντιτίθενται, σε μια προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας. Κάλεσε ακόμη τα δυτικά στρατεύματα να σταματήσουν την καταδίωξη των Ταλιμπάν και άλλων αντικυβερνητικών μαχητών. Η «απάντηση», όπως είναι πρόδηλο από τα παραπάνω, ήταν έμπρακτη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ