Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξέπνευσε θύμα της αστυνομικής βαρβαρότητας

Στιγμιότυπο από τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
Στιγμιότυπο από τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας την Πρωτομαγιά στην Τουρκία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Ιμπραχίμ Σεβιντίκ, ετών 75, διαδηλωτής στην πλατεία Ταξίμ: Εξέπνευσε χτες λόγω επιπλοκών της καρδιοπάθειάς του εξαιτίας της άκρατης χρήσης δακρυγόνων από μέρους της αστυνομίας. Για «αστυνομική τρομοκρατία» κάνει λόγο η διαδικτυακή εκδοχή της soL, εφημερίδας του ΚΚ Τουρκίας.

Η εγνωσμένης «αξιοπιστίας» τουρκική αστυνομία «διαψεύδει» ότι ο θάνατος του 75χρονου διαδηλωτή σχετίζεται με τις ενέργειές της και διατείνεται ότι ο διαδηλωτής «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς καθυστέρηση». Τα ψεύδη της αστυνομίας εξόργισαν τον γιο του θανόντος, Ιλκέρ Σεβιντίκ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση εναντίον της αστυνομίας. Η soL («Αριστερά») επισημαίνει ότι ο απολογισμός της κρατικής τρομοκρατίας της Πρωτομαγιάς γίνεται ακόμη πιο βαρύς, με δεκάδες τραυματίες, ενώ η αστυνομία «δεν ήξερε πού να σταματήσει». Είναι χαρακτηριστικό το ότι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα αποθέματα χημικών της αστυνομίας εξαντλήθηκαν!

Και τυπική ακύρωση των προεδρικών εκλογών

Η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Τουρκίας από το Κοινοβούλιο τερματίστηκε με την επίσημη ενημέρωση του Κοινοβουλίου από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για το θώκο, κάτι γνωστό από την Κυριακή. Η κρίση όσον αφορά την ανάδειξη του επόμενου προέδρου «γέννησε» την τρέχουσα πολιτική κρίση η οποία οδηγεί σε πρόωρες εκλογές την 22α Ιουλίου.

Τον πρόεδρο αναμένεται να εκλέξει η νέα Βουλή - αν και η πρόταση του ΑΚ να εκλέγεται απευθείας με λαϊκή ψήφο εγκρίθηκε στην Εθνοσυνέλευση, η στάση του απερχόμενου (;) προέδρου Σεζέρ δεν είναι και τόσο θετική όσον αφορά το θέμα.

Κι άλλες συγκρούσεις στρατού - Κούρδων

Δυνάμεις του τουρκικού στρατού με υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων «Κόμπρα» και αερομεταφερόμενες δυνάμεις με «Σικόρσκι» εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, δύο στρατιώτες και πέντε μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ