Πέμπτη 10 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντικομμουνιστική υστερία με ευρωπαϊκή σφραγίδα

Πλήρως ενταγμένο στην πολιτική του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» βρίσκει η ΕΕ το νέο αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, σχετικά με την απόφαση του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής που θα «μελετήσει» τα αρχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής περιόδου. Δηλαδή, θα δημιουργήσει το πρόσχημα που χρειάζεται το κεφάλαιο για περισσότερες διώξεις και εκβιασμούς για να μην οργανώσουν την πάλη τους οι εργαζόμενοι.

Οπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στην Ερώτησή της η Δ. Μανωλάκου, «το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής 9μελούς επιτροπής που θα μελετήσει τα αρχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής περιόδου». Και πρόσθετε: «Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής, πρώτη προτεραιότητα θα είναι να εξετάσει και να δημοσιεύσει τα αρχεία που αφορούν όλους τους υποψηφίους που θα συμμετέχουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και τα αρχεία των δημοσίων προσώπων, των πολιτικών, των δημόσιων αξιωματούχων, των δικαστών και των δημοσιογράφων. Αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι τα στοιχεία αναμένεται να αξιοποιηθούν ως πρόσχημα για αντιδημοκρατικές διώξεις, διακρίσεις και εκβιασμούς».

Και ρωτούσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ: «Ποια είναι η θέση του Συμβουλίου για την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια σ' ένα κράτος - μέλος του; Συμφωνεί το Συμβούλιο με αυτά τα μέτρα που παραβιάζουν κατάφωρα την ελευθερία της σκέψης και έκφρασης και εισάγουν την αρχή της τιμωρίας των πολιτών για τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις τους;».

Το Συμβούλιο με την απάντησή του δηλώνει ουσιαστικά πλήρη συμφωνία με την αντικομμουνιστική αυτή υστερία, σημειώνοντας ότι «η υποχρέωση των κρατών - μελών της ΕΕ για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι επιπλέον εγγεγραμμένη στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Και καταλήγει εντελώς κυνικά: «Τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπόκεινται ως εκ τούτου στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα θεμελιώδη δικαιώματα ενισχύει τις εποπτικές και ενημερωτικές δυνατότητες της ΕΕ και συμβάλλει ως εκ τούτου, ώστε να κατοχυρώνεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων χωρίς περιορισμούς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ