Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δάνεια με «λάδωμα»

Η «JP Morgan» έγινε γνωστή στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του σκανδάλου των «δομημένων» ομολόγων και της συνεχιζόμενης λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στον κόσμο και το όνομά της είναι συνώνυμο με την τεράστια οικονομική και πολιτική ισχύ, αλλά και με σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων.

Ενα από τα τελευταία σκάνδαλα στις ΗΠΑ, με πρωταγωνίστρια την «JP Morgan», αφορά στα φοιτητικά δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, τα φοιτητικά δάνεια είναι πολύ διαδεδομένα και υποκαθιστούν τη δωρεάν παιδεία. Είναι δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, τα οποία αποπληρώνονται στη διάρκεια των σπουδών και χορηγούνται στους φοιτητές για αντιμετωπίσουν τα έξοδα στέγασης, σίτισης, αλλά και αγοράς βιβλίων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πόρισμα ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου, η «JP Morgan» πλήρωνε 5 τουλάχιστον υπαλλήλους πανεπιστημίων για να προωθούν στους φοιτητές τους τα δάνειά της.

Η ίδια επίσης είχε οργανώσει το 2005 ένα πολυτελές δείπνο σε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στο οποίο προσκλήθηκαν περισσότεροι από 200 υπάλληλοι αμερικανικών πανεπιστημίων που εργάζονται σε υπηρεσίες «φοιτητικής μέριμνας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «JP Morgan» είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον τομέα των φοιτητικών δανείων στις ΗΠΑ. Σκοπεύει μάλιστα να επεκταθεί στο συγκεκριμένο τομέα με την εξαγορά της υπ' αριθμόν ένα τράπεζας στις ΗΠΑ σε θέματα φοιτητικών δανείων, της Sallie Mae, προς 25 δισ. δολάρια1. Η συνολική αξία των φοιτητικών δανείων υπολογίζεται σε 85 δισ. δολάρια (62,5 δισ. ευρώ), ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 οι Αμερικανοί φοιτητές δανείστηκαν 17,3 δισ. δολάρια (12,7 δισ. ευρώ), ποσό κατά 913% (!) υψηλότερο σε σχέση με μία δεκαετία πριν!

1. «Ελευθεροτυπία» 10/5/2007


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ