Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η «μάχη» των αγωγών

Σύσκεψη για το θέμα της κατασκευής πετρελαϊκού αγωγού από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη, που θα παρακάμπτει τη Ρωσία, πραγματοποιείται στην Κρακοβία, παρουσία των ηγετών των Ουκρανίας, Λιθουανίας, Αζερμπαϊτζάν και Πολωνίας.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν επισκέπτεται δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας, με στόχο την απόρριψη των παραπάνω σχεδίων, που, κυρίως, έχουν εκπονήσει οι ΗΠΑ και προβλέπουν νέους δρόμους μεταφοράς των πρώτων υλών από αυτές τις χώρες, αποφεύγοντας τα ρωσικά εδάφη.

Στο Καζαχστάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Ν. Ναζαρμπάεφ, φαίνεται να εξασφάλισε την τροφοδοσία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με πετρέλαιο από το Καζαχστάν. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η διεύρυνση του σημερινού αγωγού της Κασπίας.

Επίσης, ο Ν. Ναζαρμπάεφ δήλωσε πως «υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος αν όχι όλο το πετρέλαιο του Καζαχστάν θα πρέπει να περνά μέσα από το έδαφος της Ρωσίας», υπογραμμίζοντας τη «στρατηγική σημασία» των σχέσεων των δύο χωρών. Από τη μεριά της η Ρωσία προτίθεται να αναλάβει την κατασκευή ατομικού σταθμού ενέργειας στο Καζαχστάν. Ανακοινώθηκε επίσης συμφωνία του ενεργειακού ρωσικού μονοπωλίου της «Γκάζπρομ», για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Καζαχστάν. Ακολουθεί η επίσκεψη του Πούτιν στο Τουρκμενιστάν...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ