Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνέχιση της λιτότητας σε συνθήκες υψηλής ανάπτυξης...

Σε νέο κήρυγμα λιτότητας προέβη χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αμέσως μετά τη συνάντησή του  με τον πρωθυπουργό. Διευκρίνισε ότι, αν και το ΑΕΠ το 2001 θα αυξηθεί, η  λιτότητα  πρέπει να συνεχιστεί για να σταθούμε πλέον στην ΟΝΕ...

Σε νέο κήρυγμα λιτότητας, στο όνομα αυτή τη φορά της... διατήρησης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ.Σημίτη, στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε απερίφραστα ότι θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε την εντός ΟΝΕ εποχή... και για το λόγο αυτό συνέστησε συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας... Με λίγα λόγια, λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις σε μια χρονική περίοδο, όπου το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%. Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, ενόψει της ομιλίας Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση θεσσαλονίκης, όπου η κυβερνητική προπαγάνδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις περιβόητες φοροαπαλλαγές. Οι τελευταίες, βέβαια, αν και δεν αφορούν τα λαϊκά στρώματα - πρόκειται για φορολογικές βελτιώσεις των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων - παρουσιάζονται όμως ως τέτοιες, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν κερασάκι στην τούρτα. Μια τούρτα που κατασκευάστηκε από τα πιο απεχθή αντιλαϊκά υλικά, με στόχο την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας παιδείας.

Στην πολύωρη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, οι υπουργοί Γ.Παπαντωνίου και Ν.Χριστοδουλάκης, καθώς και οι υφυπουργοί των οικονομικών υπουργείων. Σύμφωνα με το περιβάλλον Παπαντωνίου, η συζήτηση περιστράφηκε στην κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2001, όπου ο πρωθυπουργός φέρεται ως εγγυητής του προγράμματος λιτότητας και ειδικά στο θέμα της περικοπής των κρατικών δαπανών. Οπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, πολλά υπουργεία, ειδικά αυτά της πρώτης γραμμής απειθαρχούν και ζητούν αυξημένες δαπάνες. Συζητήθηκαν επίσης και οι περιβόητες φοροαπαλλαγές, τις οποίες πρόκειται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και η πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου

Απόλυτα συνεπής στον ταξικό προσανατολισμό της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η οικονομία πάει καλά, ότι το 2001 αναμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης 5%, αλλά οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο στο μοίρασμα του σημαντικού αυτού πλεονάσματος. Γι' αυτούς θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτικής λιτότητας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την... εντός ΟΝΕ εποχή. Οπως δήλωσε «... η οικονομία πάει καλά και είναι πολύ θετικές οι προβλέψεις. θα χρειαστεί όμως πολλή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε την εντός ΟΝΕ εποχή με την ανάλογη επιτυχία με την οποία ενταχτήκαμε σ' αυτή. Οι αναπτυξιακοί μας στόχοι για το 2001 είναι 5%, διατηρώντας τον πληθωρισμό χαμηλά, ενώ απαιτείται να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία που προσδιόρισε την πορεία μας μέχρι την ΟΝΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ