Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Σωτήρια η παρέμβαση στις φυλακές

Ποινές σχετικές με τα ναρκωτικά εκτίουν περίπου οι μισοί από τους 10.600 κρατούμενους που βρίσκονται σήμερα στις ελληνικές φυλακές. Περισσότεροι από τους μισούς φυλακισμένους είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Πολλοί χρήστες κάνουν πρώτη φορά χρήση ουσιών στις φυλακές (3 - 26%), ενώ ένας σημαντικός αριθμός (0,4 - 21%) έκαναν πρώτη φορά ενδοφλέβια χρήση μέσα στη φυλακή.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες κατά τη διάρκεια διημερίδας που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, αναδεικνύοντας την ανάγκη «για εκτεταμένες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της χρήσης παράνομων ουσιών στο πεδίο των φυλακών», όπως σημείωσε ο Γ. Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Την ανάγκη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι «όσοι έχουν παρακολουθήσει κάποιο "στεγνό" θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης στη φυλακή έχουν έξι φορές θετικότερα αποτελέσματα ακόμη και ως προς την απεμπλοκή από την εγκληματικότητα».

Στην επιφυλακτικότητα των δικαστικών αρχών, αναφέρθηκε ο Χ. Πουλόπουλος διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, που έχει ως συνέπεια ελάχιστοι κρατούμενοι να αποφυλακίζονται, για να ενταχθούν σε θεραπεία, αν και σχεδόν όλοι όσοι έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα και είναι χρήστες θα επιστρέψουν τόσο στην παραβατικότητα όσο και στη χρήση αν δεν ενταχτούν σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο. Την εικόνα από τις φυλακές των χωρών της ΕΕ μετέφερε η Μ. Μαλλιώρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής με το 40% των κρατουμένων να είναι παραβάτες της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά με συχνότερη ουσία χρήσης την κάνναβη και ακολουθούν η ηρωίνη και η κοκαΐνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ