Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συστάσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Στα πλαίσια των γενικότερων πάγιων αξιώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κινήθηκαν και οι αξιώσεις - συστάσεις που πρόβαλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ με τους οποίους συναντήθηκαν εν όψει της ΔΕΘ. Παράλληλα, ο ΣΒΕΕ επεκτάθηκε και σε ειδικότερες αξιώσεις που αφορούν τις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεών τους με τον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις του ΣΕΒ για μείωση του δημόσιου τομέα και συνολικές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν κι άλλα φορολογικά προνόμια για τις επιχειρήσεις τους και μείωση των κρατικών δαπανών.

Επίσης, ο ΣΒΒΕ εκφράζει την ικανοποίησή του για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και σε προσαρμογή τους στα μέτρα και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, στην εκπαίδευση, στη Δικαιοσύνη, την Υγεία και τη δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά το Γ' ΚΠΣ οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας χαρακτήρισε θετικές τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής για την κατανομή του, ζητώντας όμως περισσότερα κονδύλια για τη βιομηχανία.

Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν εκτενώς στις αξιώσεις τους για διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στις χώρες των Βαλκανίων που στοχεύει στην άλωση των οικονομιών των χωρών αυτών. Ασκησαν, μάλιστα, κριτική στην κυβέρνηση, γιατί, όπως ανέφεραν, παρατηρούν «καθυστέρηση και αδράνεια» το τελευταίο διάστημα, που «ίσως αποδειχτεί αρνητική στην ευκαιρία που δημιουργήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσσοβο, που σηματοδότησε την έναρξη της ανασυγκρότησης στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εκπρόσωπος της TVX που παρευρισκόταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι το 2001 θα μπει ο θεμέλιος λίθος για το περίφημο εργοστάσιο. Ωστόσο, όπως μας είπε ο πολιτικός μηχανικός και εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της περιοχής Τ. Παπαγεωργίου, παρόμοιες εξαγγελίες έχουν γίνει έξι με επτά φορές μέχρι σήμερα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της εταιρίας. Αυτή τη στιγμή η TVX είναι υπό πτώχευση, η μετοχή της στο χρηματιστήριο έχει πατώσει. Το διαθέσιμο ρευστό της είναι μόνο 11 εκατ. δολ. και οι ζημιές του τελευταίου τριμήνου ανέρχονται σε 2,5 εκατ. δολ. Αυτή τη στιγμή η εταιρία δεν έχει καμία δυνατότητα να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση ή να εξασφαλίσει δάνειο. Οι ανακοινώσεις απευθύνονται κυρίως στους μετόχους του Καναδά και της Αμερικής, για να τονώσουν το πεσμένο ηθικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ