Κυριακή 20 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η μιζέρια δεν είναι μονόδρομος

Η ανεργία είναι στην «ημερήσια διάταξη» της ζωής των νέων. Η προοπτική της σταθερής και μόνιμης δουλιάς μάλλον με ανέκδοτο μοιάζει. Παράλληλα, οι μισθοί έχουν καταντήσει «χαρτζιλίκι», ενώ και οι στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν προπληρώσει στο κρατικό ταμείο παρέχονται πλέον με πρόσθετη πληρωμή. Τα στοιχεία του 2006 αναφέρουν ότι περίπου 250.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα αμείβονται με τα κατώτερα όρια των μισθών και περίπου 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα. Η ανεργία στους νέους μέχρι 25 ετών σε πολλές χώρες της ΕΕ πλησιάζει και ξεπερνά το 20% (Eurostat 2007). Σαν αποτέλεσμα, 5 στους 10 νέους ηλικίας 25 - 30 χρόνων και 7 στους 10 ηλικίας 19 - 25 χρόνων αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, 2006) και να αποφασίζουν δύσκολα να κάνουν δική τους οικογένεια.

***

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, ο πολιτικός προσανατολισμός, το ταξικό περιεχόμενο, η μεγάλη μαζικοποίηση του νεολαιίστικου κινήματος και η συμπόρευσή του με το εργατικό, ώστε η νεολαία να μετρά νίκες και κατακτήσεις, είναι προϋποθέσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από την ίδια τη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι. Οι νέοι και οι νέες πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να πρωτοστατήσουν στους αγώνες που διεξάγονται σε όλα τα μέτωπα. Οχι επειδή γενικά αποτελούν «το μέλλον», αλλά γιατί βιώνουν ήδη ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

***


Eurokinissi

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, να πειστεί η νεολαία ότι η λιτότητα, η ανασφάλιστη εργασία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης κ.λπ. είναι «εκσυγχρονισμός». Να δεχτεί ότι πρέπει «να βάλει κι αυτή ένα χεράκι» στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, να προσφέρει απλήρωτη εργασία και το υστέρημά της για να έχει στοιχειώδη Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Την ίδια στιγμή, ο πλούτος που συγκεντρώνεται σε λιγοστά χέρια αυξάνεται προκλητικά, κι από τους νέους εργαζόμενους απαιτούνται όλο και μεγαλύτερες θυσίες. Ετσι, οι νέοι σήμερα εμφανίζονται περισσότερο ανασφαλείς και αγχωμένοι για το μέλλον σε σχετικές έρευνες. Στοιχείο που υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι ακόμα πιο οξυμένο. «Ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του μέλλοντος, τα αποτελέσματα είναι μάλλον ανησυχητικά, καθώς οι μισοί σχεδόν από τους νέους της χώρας βλέπουν το μέλλον ασαφές και αβέβαιο» (έρευνα του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ALCO, 2005).

***

Οι αριθμοί απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που καθημερινά ζει η πλειοψηφία των νέων και υποδεικνύουν το δρόμο του ταξικού αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων. Οι νέοι και οι νέες πρέπει να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να ορθώσουν το ανάστημά τους σε μέτρα και πολιτικές που τους στερούν τη ζωή. Η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη Νεολαία (Οκτώβρης 2005) έχει ήδη επισημάνει: «Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για να λυθούν τα προβλήματα της νεολαίας, όπως και του λαού, δεν αρκεί να δυναμώσουν απλά οι αγώνες για τα προβλήματά τους (...) για την πραγματική ουσιαστική διέξοδο, για ριζική αλλαγή της κατάστασης, την ανατροπή των αιτιών που αναπαράγουν και οξύνουν τα προβλήματα της νεολαίας χρειάζεται ο αγώνας του λαού και της νεολαίας να ανέβει σε μιαν ανώτερη βαθμίδα για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής και της εξουσίας που ορίζει τη ζωή μας».



Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ