Τετάρτη 23 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μονά-ζυγά δικά τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ηταν ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης ειλικρινής ή ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με αφορμή τη φετινή διεξαγωγή των αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων «ΟΥΛΤΣΙ»; Το ερώτημα αυτό τέθηκε χτες, πρώτη μέρα διεξαγωγής των «καθιερωμένων» επί χρόνια στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας «ΟΥΛΤΣΙ» και ενδεχομένως να απαντηθεί καιρό μετά την ολοκλήρωσή τους...

Ωστόσο, κάποια εύγλωττα συμπεράσματα μπορεί να εξαχθούν από τις χτεσινές δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη ηγέτη και της εκπροσώπου των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ν. Κορέα, Λι Φέργκιουσον.

Ο Κιμ Ντάε-Γιουνγκ, για παράδειγμα, δήλωσε χτες πως «δε θα πρέπει», μ' αφορμή τις ασκήσεις «ΟΥΛΤΣΙ», «να διαταραχτεί το νέο κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οι φετινές ασκήσεις θα είναι μικρότερης κλίμακας και θα έχουν διαφορετικούς στόχους» απ' ό,τι στο παρελθόν, καθώς δε θα έχουν κύρια στρατιωτικό αντικείμενο αλλά θα στραφούν «προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών».

Αντίθετα, λιγότερο «διπλωματική» απέναντι στα νέα δεδομένα φάνηκε η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Ν. Κορέα, Λι Φέργκιουσον... Είπε, για παράδειγμα, η Φέργκιουσον πως οι αλλαγές στις φετινές στρατιωτικές ασκήσεις θα είναι «ελάχιστες» (να υποθέσουμε ανεπαίσθητες;), πως σ' αυτές θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 13.000 άνδρες που υπηρετούν στο ναυτικό, στην αεροπορία, στις ειδικές δυνάμεις και στους πεζοναύτες, ενώ θα υπάρξει και, μέσω «ηλεκτρονικής σύνδεσης, συμμετοχή στρατιωτών από άλλες (εκτός Ν. Κορέας) στρατιωτικές βάσεις σε ΗΠΑ και Χαβάη».

Σ' όλα αυτά η απάντηση της ΛΔ Κορέας παραμένει σταθερή. Χτεσινό σχόλιο του Βορειοκορεατικού Πρακτορείου Ειδήσεων καλούσε τη Σεούλ να επανεξετάσει το «φάκελο» των αμερικανο-νοτιοκορεατικών στρατιωτικών ασκήσεων, αφού «εάν όντως η νοτιοκορεατική ηγεσία επιθυμεί τη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις και την ειρήνη θα πρέπει να κάνει βήματα προς τη ματαίωσή τους». Πρόταση λογική σε... χαλεπούς καιρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ