Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου

Από την ταινία «Ο νεκρός», του Τζιμ Τζάρμους
Από την ταινία «Ο νεκρός», του Τζιμ Τζάρμους
Τα αφιερώματα στους «Μεγάλους δημιουργούς του Κινηματογράφου» δίνουν τη θέση τους στις «Μεγάλες στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου» που θα προβάλλονται στην καθιερωμένη κινηματογραφική ζώνη της ΕΤ-1. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 13 ταινίες - σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου, πολλές από τις οποίες έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί στο Φεστιβάλ των Καννών, που φέτος γιορτάζει τα 60 του χρόνια.

Η έναρξη του νέου αυτού προγράμματος γίνεται με την προβολή της πολυβραβευμένης δημιουργίας του Βιμ Βέντερς «Τα φτερά του έρωτα», στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μπρούνο Γκαντζ και η Σολβέιγ Ντομαρτέν. Δύο άγγελοι έχουν κατέβει στη γη και πλανώνται στο Βερολίνο, αθέατοι από τους ανθρώπους. Οταν ο ένας από αυτούς ερωτεύεται μια θνητή, αποφασίζει να απαρνηθεί την αθανασία του. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ των Καννών.

Ακολουθεί το δυνατό αισθηματικό δράμα της Τζέιν Κάμπιον «Μαθήματα πιάνου», με τους Χόλι Χάντερ, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σαμ Νιλ και Αννα Πάκουιν. Η ταινία διαδραματίζεται στη Νέα Ζηλανδία, στα μέσα του 19ου αιώνα, και αναφέρεται στην έντονη ερωτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια μουγκή πιανίστρια και έναν γείτονα, όταν εκείνη υποχρεώνεται να του παραδίδει μαθήματα πιάνου.

Στη συνέχεια και μέχρι τα μέσα Αυγούστου στις «Μεγάλες Στιγμές του Παγκόσμιου Κινηματογράφου» θα μεταδοθούν οι ταινίες: «Ο Φανφαρόνος», του Ντίνο Ρίζι, με τους Βιτόριο Γκάσμαν, Ζαν - Λουί Τρεντινιάν, Κατρίν Σπάακ. Ενας συνεσταλμένος φοιτητής συναντά έναν ανέμελο σαραντάρη και τον ακολουθεί σε ένα ταξίδι στην ιταλική ύπαιθρο, για να ανακαλύψει τελικά τη μοναξιά και τη δυστυχία που κρύβεται πίσω από την εξωτερική ελαφρότητα του φίλου του. «Νοσταλγία», του Αντρέι Ταρκόφσκι με τους Ολεγκ Γιανκόφσκι και Ερλαντ Γιόζεφσον. Ενας Ρώσος ποιητής ταξιδεύει στην Ιταλία κάνοντας μια έρευνα για τη ζωή ενός Ρώσου συνθέτη του 18ου αιώνα. «Το μεροκάματο του τρόμου», του Ανρί - Ζορζ Κλουζό, με τους Ιβ Μοντάν, Σαρλ Βανέλ, Βέρα Κλουζό. «Αλέξανδρος Νιέφσκι», του Σεργκέι Αϊζενστάιν, με τον Νικολάι Τσερκάσοφ.

Επίσης θα προβληθούν οι ταινίες: «Να ζει τη ζωή της», του Ζαν Λικ Γκοντάρ, «Χορεύοντας στο σκοτάδι», του Λαρς φον Τρίερ, «Τόκιο στόρι», του Γιασουζίρο Οζου, «Los olvidados», του Λουίς Μπουνιουέλ, «Ο νεκρός», του Τζιμ Τζάρμους, «Μια γυναίκα εξομολογείται», του Τζον Κασαβέτη και «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν», του Γίρι Μέντζελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ