Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Αρχαίο αγροτικό ιερό

Μικρό αγροτικό ιερό, με χιλιάδες κινητά ευρήματα, αποκαλύφθηκε δυτικά του Ορχομενού στη Βοιωτία. Η αρχαιολογική θέση ήταν γνωστή από τη δεκαετία του '50, όταν κατασκευάστηκε αγωγός άρδευσης, καταστρέφοντας ορισμένους τοίχους.

Το ιερό εντοπίστηκε σε μια στενή λωρίδα γης στους πρόποδες του όρους Ακόντιου. Νότια κυλά ο βοιωτικός Κηφισός, βόρεια υψώνεται ο βραχώδης όγκος του Ακοντίου, ενώ ανατολικά εκτεινόταν, στην αρχαιότητα, η λίμνη Κωπαΐδα. Αυτό το εύφορο, ειδυλλιακό περιβάλλον με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση επιλέχτηκε ως τόπος λατρείας γυναικείων θεοτήτων. Τα λιγοστά αρχιτεκτονικά λείψανα είναι αναλήμματα, υπαίθριοι περίβολοι και ένας λάκκος λαξευμένος στο φυσικό βράχο, όπως συνηθιζόταν στις αγροτικές λατρείες.

Τα χιλιάδες κινητά ευρήματα χρονολογούνται από τους πρώιμους κλασικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. Πρόκειται για μικρογραφικά αγγεία, άφθονα πήλινα ειδώλια όρθιων και καθιστών γυναικείων μορφών και ζώων, προτομών ζώων, λυχνάρια, σκύφους, κάνθαρους, κ.ά. Μοναδικές είναι οι πήλινες απομιμήσεις ιδιόμορφων προσφορών προς τη θεότητα, που απεικονίζουν στεφάνια πλεγμένα με στάχυα και άνθη.

Η ταυτότητα των λατρευόμενων θεοτήτων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά σίγουρα πρόκειται για γυναικείες, που σχετίζονται με τη βλάστηση και τη γονιμότητα. Ο Ορχομενός ήταν διάσημος για τη λατρεία των Χαρίτων, θεοτήτων της βλάστησης. Ενα πήλινο υφαντικό βάρος από το χώρο του ιερού διέσωσε την επιγραφή «Ευρυνόμη», η οποία, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν η μητέρα των Χαρίτων.

Σε κοντινή απόσταση υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο, οι κιβωτιόσχημοι τάφοι του οποίου έχουν συληθεί ή καταστράφηκαν από τη σύγχρονη άροση. Η ανασκαφή βρίσκεται σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ