Παρασκευή 25 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ
Στο στόχαστρο Ασφαλιστικό, Εργασιακά, δημόσια Υγεία

Την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε ευρύ φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ζητά για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και τους κλάδους Υγείας, σε συνδυασμό με τις περικοπές κρατικών δαπανών και τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων, κρίνονται ως αναγκαίοι παράμετροι για την επίτευξη των στόχων της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ:

  • Ζητά σκλήρυνση της δημοσιονομικής λιτότητας, με το επιχείρημα ότι λόγω του «μεγάλου μελλοντικού κόστους γήρανσης του πληθυσμού, θα πρέπει να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από το σχεδιαζόμενο».
  • Εκτιμά ως «αποφασιστικής σημασίας μέτρα τον περιορισμό των δαπανών, αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ζητά, δηλαδή, επιτάχυνση του ρυθμού περικοπής των κρατικών δαπανών, σε συνδυασμό με τη λήψη νέων εισπρακτικής φύσης μέτρων.
  • Επισημαίνει πως «η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω ευρύτερων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού και του συστήματος Υγείας», ενώ, για να συντηρηθούν - όπως επισημαίνει - οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, θα πρέπει να περιοριστούν οι ...δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ