Παρασκευή 1 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Σπύρος Κωτσάκης
Σπύρος Κωτσάκης
Φωτ. 2

Μισός αιώνας από τότε!.. Πρωτομαγιά του 1957 είχαμε την «τιμητική» μας. Η κυβέρνηση Καραμανλή, κατ' εντολή των Αμερικάνων, με τον ΑΝ 375 της δικτατορίας Μεταξά, μας έστησε στο Στρατοδικείο Αθηνών, με την κατηγορία της «κατασκοπίας». Και καταδίκασε τον ΣΠΥΡΟ ΚΩΤΣΑΚΗ (φωτογραφία), παλαίμαχο κομμουνιστή, καπετάνιο του Α' Σώματος του ΕΛΑΣ, τον ΓΙΩΡΓΗ ΣΠΑΝΟ, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ Αθήνας, κι εμένα δις εις θάνατον. Τον ΑΛΕΚΟ ΠΑΠΑΔΑΤΟ στέλεχος του ΚΚΕ σε ισόβια και τον ΜΑΝΟΛΗ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗ σε πρόσκαιρη κάθειρξη. Εκείνες τις μέρες, το Στρατοδικείο Λάρισας καταδίκασε τον ΝΙΚΟ ΓΚΕΝΑ (φωτογραφία), στέλεχος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, τρις εις θάνατον. Και λίγο αργότερα το Στρατοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, στέλεχος του ΚΚΕ, επιτελικό αξιωματικό του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, επίσης στην εσχάτη των ποινών. Ηταν οι τελευταίες θανατικές ποινές της μετεμφυλιακής περιόδου. Τις θυμίζω, γιατί στα 100 χρόνια φέτος από τη γέννηση του μακαρίτη ηγέτη της ΕΡΕ και της ΝΔ, που τίμησε η πολιτεία, δεν ακούστηκε λέξη για Στρατοδικεία και θανατικές καταδίκες της εποχής.

Στη μνήμη των παραπάνω συντρόφων, ας μου επιτραπεί, αντί για στεφάνι, η μικρή προσφορά στον «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Γιώργης Μωραΐτης

* * *

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος ΣΤΡΑΤΗ ΤΣΑΜΠΗ, ο Γ. Σαργολόγος προσφέρει στον «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών.

* * *

Στη μνήμη της αδελφής μου ΟΥΡΑΝΙΑΣ Στροφυλά - ΜΑΝΤΕΣΗ, η οποία δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες, το 1944, στις 4 Ιούνη, στο Καταράχι Πύργου Ηλείας, προσφέρω στον «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας.

Βάσω Στροφυλά - Γεωργούλη

Νίκος Γκένας
Νίκος Γκένας
* * *

Στη μνήμη της αξιοσέβαστης μητέρας μου ΕΛΕΝΗΣ ΠΡΙΟΒΟΥΛΟΥ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Κ. Π.

* * *

Προς τιμήν της Μέρας της Νίκης των Λαών ενάντια στο χιτλερικό φασισμό και μέρα της Εθνικής Αντίστασης και στη μνήμη όσων έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα, ο Δημήτριος Τσουφλαΐδης, από το χωριό Κολχίδα Κιλκίς, στέλεχος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας και Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ, προσφέρει στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΙΚΟΝΤΑ, ο σύζυγός της Μανώλης Ικόντας προσφέρει στο ΚΚΕ από το υστέρημά του 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βριλησσίων.


Παναγιώτα Ικόντα
Παναγιώτα Ικόντα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ