Κυριακή 3 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
«Διαίρει και βασίλευε» στο Λίβανο

Η κρίση στο Λίβανο δείχνει να παίρνει μια νέα διάσταση με πολλές επιπλοκές και διαπλοκές. Στο επίκεντρο αυτής της διαμορφούμενης κατάστασης δείχνει να βρίσκεται μια επιπλέον πλευρά της ευρωατλαντικής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Πρόκειται για τη νεο-εμφανιζόμενη μικρή ένοπλη οργάνωση των τριακοσίων ως λέγεται ανθρώπων «Φατάχ αλ Ισλάμ». Θεωρείται ως ένα μικρό κομμάτι διασπασμένων φανατικών ισλαμιστικών οργανώσεων πιθανά συνδεδεμένο με την κατά τεκμήριο περίεργη «αλ Κάιντα».

Το κύριο σημείο που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία και τις επιδιώξεις της είναι ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη λαϊκή αντίσταση του Λιβάνου σε υπόθεση μιας φανατικής μουσουλμανικής παραθρησκευτικής «σέχτας». Ο ξαφνικός, απότομος, θορυβώδης τρόπος που εμφανίστηκε στο προσκήνιο του Λιβάνου χωρίς προηγούμενη συμμετοχή στην αντίσταση των λιβανικών λαϊκών δυνάμεων, προκαλεί ερωτηματικά και εύλογους συνειρμούς για το ρόλο της.

Η σύνθεσή της από ανθρώπους από διάφορα κράτη, οι πολυσύνθετες διαπλοκές της με μυστικές υπηρεσίες κι η περίεργη ασυλία της παρά το ολιγάριθμο δυναμικό της, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της λιβανικής λαϊκής αντίστασης σε μεμονωμένες τρομοκρατικές ενέργειες πέρα και πάνω από το πολιτικό, λαϊκό σχέδιο αντίστασης. Ηδη, οι πρώτες ενέργειές της προκάλεσαν επέμβαση του επίσημου λιβανικού στρατού σε καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων με θύματα. Αυτά συμβαίνουν ξαφνικά και θορυβώδικα τη στιγμή που οι λαϊκές πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου αυξάνουν σταθερά την πολιτική τους επιρροή προσπαθώντας να εμποδίσουν τη μετατροπή του Λιβάνου σε προτεκτοράτο των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Εδώ ακριβώς, βρίσκεται το εξ αντικειμένου κομβικό σημείο συνάντησης της νεο-εμφανιζόμενης περίεργης ολιγάριθμης «Φατάχ αλ Ισλάμ» με τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και συμφέροντα. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» έχει ποικίλες μορφές. Στην προκειμένη περίπτωση και αυστηρά τηρουμένων των εντελώς διαφορετικών αναλογιών, η «Φατάχ αλ Ισλάμ» δίνει την εντύπωση «κουκουλοφόρου» του Λιβάνου.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η διάχυση της «Φατάχ αλ Ισλάμ» σε παλαιστινιακό καταυλισμό μετατρέποντάς τον σε στόχο του επίσημου λιβανικού στρατού. Γίνεται φανερή η εξ αντικειμένου επιδίωξη των ευρωατλαντιστών να αναποδογυρίσουν την πολιτική εξέλιξη στο Λίβανο και να ενισχύσουν στρατιωτικά την ελεγχόμενη κυβέρνηση Σινιόρα απέναντι στο ένοπλο λαϊκό κίνημα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης μιας περίεργης παραθρησκευτικής «σέχτας». Αυτό σημαίνει ότι θα πατήσουν πιο γερά τα πολυεθνικά τους πόδια πάνω στο Λίβανο προς εξυπηρέτηση διεθνών καπιταλιστικών συμφερόντων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ